ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παιδιατρική φυσικοθεραπεία

 

Ο οργανισμός των παιδιών είναι διαφορετικός από εκείνον των ενηλίκων, καθώς βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό η παιδιατρική φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει διαφορετική προσέγγιση και απαιτεί εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή. Από τα νεογνά μέχρι και την εφηβική ηλικία, στόχος της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας είναι να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού δίνοντάς του τη μέγιστη δυνατή ανεξαρτησία και λειτουργικότητα.

Από την παιδιατρική φυσικοθεραπεία μπορούν να επωφεληθούν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, με βλάβες στο περιφερικό νευρικό σύστημα, με αναπτυξιακές και μυοσκελετικές διαταραχές, με αναπνευστικά προβλήματα κα. Με την παιδιατρική φυσικοθεραπεία το παιδί μπορεί να κινηθεί όσο γίνεται πιο φυσιολογικά, βοηθώντας το να προσαρμοστεί πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά στο κοινωνικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο είδος φυσικοθεραπείας βοηθά τα παιδιά, μεταξύ άλλων, να:

 

 

1. Βελτιώσουν τον συντονισμό της όρασης και της κίνησης

2. Μπορούν να προσανατολιστούν

3. Μπορούν να ελέγχουν την ισορροπία, την στάση και το βάδισμά τους

4. Βελτιώσουν διάφορες δεξιότητες της καθημερινότητας.

 

Η προσέγγιση αποφασίζεται κάθε φορά σύμφωνα με την προσωπικότητα, τις ανάγκες και τους στόχους του παιδιού και της οικογένειάς του, γι αυτό ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο αξιολόγησης, θεραπείας και επαναξιολόγησης σε κάθε παιδί. Οι φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες έχουν παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα ενώ πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή των γονέων αλλά και η επικοινωνία μαζί τους και η καθοδήγησή τους.

 

Related Posts