Η θεραπεία του καθρέφτη (γνωστή και ως Mirror Therapy) είναι ένα είδος απόλυτα εξατομικευμένης θεραπείας που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της νευροπλαστικότητας σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και για άλλες νευρολογικές, μυοσκελετικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Η συγκεκριμένη θεραπεία προωθεί την ενεργοποίηση των κινητικών δικτύων που έχουν υποστεί βλάβη. Η αρχή της θεραπείας του καθρέφτη είναι η χρήση ενός καθρέφτη ώστε να δημιουργηθεί μια ανακλαστική ψευδαίσθηση του προσβεβλημένου άκρου προκειμένου να ξεγελάσει τον εγκέφαλο ώστε να πιστέψει ότι η κίνηση έχει συμβεί χωρίς πόνο ή για να δημιουργήσει θετική οπτική ανατροφοδότηση μιας κίνησης των άκρων. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση του προσβεβλημένου άκρου πίσω από έναν καθρέφτη, ο οποίος είναι τοποθετημένος έτσι ώστε η αντανάκλαση του αντίθετου μέλους να εμφανίζεται στη θέση του κρυμμένου άκρου.

Τι περιλαμβάνει η τεχνική

Το Mirror box είναι μια συσκευή που επιτρέπει στον θεραπευτή να δημιουργήσει εύκολα αυτήν την ψευδαίσθηση. Πρόκειται για ένα κουτί με έναν καθρέφτη στο κέντρο όπου σε κάθε πλευρά του, τα άκρα τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε το προσβεβλημένο άκρο να διατηρείται πάντα καλυμμένο και το μη επηρεασμένο άκρο να διατηρείται στην άλλη πλευρά και του οποίου η αντανάκλαση μπορεί να φανεί στην καθρέφτης. Έτσι, κουνώντας το υγιές άκρο και παρατηρώντας το στον καθρέφτη, ο εγκέφαλος λαμβάνει μια ψεύτικη οπτική πληροφόρηση ότι το προσβεβλημένο μέλος κινείται, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό έναν νέο χάρτη σώματος. Μέσω του φαινομένου της υπερχείλισης το οποίο βασίζεται στην επανάληψη, η ψευδαίσθηση προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο του ατόμου που το βοηθούν να ανακτήσει την κινητικότητά του.

 

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας

Ανάλογα με την περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν 20-30 λεπτά την ημέρα άσκηση για 5-7 ημέρες ανά εβδομάδα επί 1-2 μήνες. Η θεραπεία του καθρέφτη είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική για την αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως και σε διαστήματα εώς και 6 μήνες μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο για την αποκατάσταση άνω και κάτω άκρων, η θεραπεία του καθρέφτη αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική. Αποδείχθηκε ότι βελτίωσε την κίνηση των άνω και κάτω άκρων στα προσβεβλημένα άκρα και την ικανότητα διεξαγωγής καθημερινών δραστηριοτήτων για μέχρι και πιθανώς πέραν των 6 μηνών μετά το εγκεφαλικό, χωρίς να έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Η θεραπεία του καθρέφτη, αν και πολύ αποτελεσματική, λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες τεχνικές αποκατάστασης εγκεφαλικού επεισοδίου και όχι ως αντικαταστάτρια αυτών.

 

Με την πρόσθεση της θεραπείας του καθρέφτη στις υπόλοιπες τεχνικές αποκατάστασης από εγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνονται σημαντικά τα «εργαλεία» που διαθέτει ο Φυσικοθεραπευτής προκειμένου να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο καθώς ήδη η τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας είναι παρούσα για να προστεθεί ή να τροποποιήσει την θεραπεία του καθρέφτη όπως την ξέρουμε σήμερα.