ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΡΕΦΤΗ (MIRROR THERAPY)

Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας που χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπου είναι απαραίτητη η ενίσχυση της νευροπλαστικότητας σε άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο, με την προώθηση της ενεργοποίησης των κινητικών δικτύων που έχουν υποστεί βλάβη, με κλινικές μελέτες και συστηματικές ανασκοπήσεις να έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία βοηθά αποτελεσματικά σε νευρολογικές, ορθοπαιδικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

Ένα από τα άγνωστα χαρακτηριστικά ενός κοινού καθρέφτη, είναι πως αποτελεί, πλέον, ένα πρωτοποριακό εργαλείο στο χώρο της ιατρικής. Ο καθρέφτης και η θεραπευτική του δύναμη έχει αναγνωριστεί ως μία συμπληρωματική, μη επεμβατική μέθοδος που είναι ικανή να δώσει λύσεις σε ανίατους χρόνιους πόνους και ψευδο-πόνους νευρολογικής φύσεως, βοηθώντας, επίσης, στην αποκατάσταση σωματικών βλαβών και παραλύσεων.
Ο νευροεπιστήμονας: Vilayanur S. Ramachandran, ο οποίος ανακάλυψε αυτή την τεχνική, αναφέρει την ανακάλυψη των συγκεκριμένων νευρώνων (mirror neyrons) ως την πιο σημαντική της τελευταίας δεκαετίας. Αναλυτικότερα, η θεραπεία του καθρέφτη (mirror therapy), έχει ως στόχο να ξεγελάσει τον εγκέφαλο, δίνοντας του ψεύτικες πληροφορίες για το σώμα μέσω του καθρεφτισμένου ειδώλου του.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί ένας καθρέφτης σε ειδική θέση. Τοποθετώντας, λοιπόν, το ασθενές μέλος πίσω από τον καθρέφτη, και το υγιές ακριβώς μπροστά του, επιτυγχάνεται η αντανάκλαση του υγιές μέλους στον καθρέφτη. Έπειτα κουνώντας το υγιές μέλος και παρατηρώντας το στον καθρέφτη, ο εγκέφαλος λαμβάνει μία ψεύτικη οπτική πληροφόρηση πως το ασθενές μέλος κουνιέται, διαμορφώνοντας, έτσι, έναν νέο χάρτη σώματος.

11

Διάγραμμα mirror box.

Διάρκεια θεραπείας
Οι ειδικοί συνιστούν (ανάλογα με την περίπτωση) 20-30 λεπτά την ημέρα άσκηση για 5-7 ημέρες την εβδομάδα, επί 1-2 μήνες. Απαραίτητη καθίσταται η αυτοσυγκέντρωση του ασκούμενου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο του Vilayanur S. Ramachandran Phantoms in the Brain: Probing the Mysteries of the Human Mind όπου αναγράφονται λεπτομερώς τα πάντα για τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης τεχνικής ή/και στο https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mirror_box .