Το σύνδρομο Dandy – Walker (DWS) είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση, μια σύνθετη συγγενής δυσπλασία του εγκεφάλου που αφορά την παρεγκεφαλίδα και τους χώρους γύρω από αυτήν όπου συγκεντρώνεται υγρό. Εκδηλώνεται με διάφορες ανωμαλίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κινητική λειτουργία και τη νευρολογική ανάπτυξη. Στο σύνδρομο Dandy – Walker είναι χαρακτηριστική η διευρυμένη τέταρτη κοιλία, η μερική ή και πλήρης απουσία του παρεγκεφαλιδικού φλοιού και η παρουσία κύστεων στη βάση του κρανίου. Ως αποτέλεσμα, η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού παρεμποδίζεται προκαλώντας διάφορες επιπλοκές όπως η υδροκεφαλία και επηρεάζοντας και άλλες παραμέτρους της νευρολογικής ανάπτυξης.
Το σύνδρομο Dandy – Walker θεωρείται αρκετά σπάνιο, καθώς εμφανίζεται περίπου σε 1 στις 25.000 έως 30.000 γεννήσεις. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, περίπου σε αναλογία περίπου 3 προς 1. Αν και η ακριβής αιτία που προκαλεί το σύνδρομο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου ακόμα από την περίοδο πριν τη γέννηση.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου Dandy – Walker μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Η διάγνωση του συνδρόμου Dandy – Walker συνήθως απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση και μπορεί να περιλαμβάνει:
Η διαχείριση του συνδρόμου Dandy – Walker επικεντρώνεται περισσότερο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών που εμφανίζει κάθε ασθενής. Για την υδροκεφαλία συνήθως συστήνεται χειρουργική επέμβαση ενώ μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων ή άλλων συναφών καταστάσεων. Επίσης είναι απαραίτητες οι τακτικές νευρολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της προόδου και την προσαρμογή της θεραπείας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η φυσικοθεραπεία έχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου Dandy – Walker, κυρίως για τη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων και τη βελτιστοποίηση των φυσικών ικανοτήτων των ασθενών. Η φυσικοθεραπεία για το σύνδρομο Dandy – Walker ξεκινά συνήθως με την αξιολόγηση των φυσικών δυνατοτήτων και περιορισμών του ατόμου. Κατόπιν αναπτύσσεται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
Οι φυσικοθεραπευτές προσαρμόζουν τα σχέδια θεραπείας ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες και ικανότητες του κάθε ατόμου, εξασφαλίζοντας μια εξατομικευμένη προσέγγιση που προωθεί την πρόοδο και την ανεξαρτησία. Μέσω στοχευμένων ασκήσεων και παρεμβάσεων, ο φυσικοθεραπευτής βοηθά τα άτομα με σύνδρομο dandy walker να αναπτύξουν δύναμη, ευελιξία και αντοχή.
Η αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας για το σύνδρομο Dandy – Walker εξαρτάται από τη συνεχή αξιολόγηση και την προσαρμογή του θεραπευτικού πλάνου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ασθενή που διαρκώς αλλάζουν καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται.