ΑΤΡΟΦΙΑ ΕΣΩ ΠΛΑΤΥ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ ΜΥΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ατροφία του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εξασθένηση ή τη μείωση του μεγέθους του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μηρού. Η κατάσταση αυτή (επώδυνη και μη) βρίσκεται σε άμεση σχέση με το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου και μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, απώλεια της κινητικότητας και δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το σήκωμα από καθιστή θέση.

Οι αιτίες της ατροφίας του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός

Ο έσω πλατύς μυς του τετρακέφαλου μπορεί να ατροφήσει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι:

  • Κάποιος τραυματισμός,
  • Αδράνεια
  • Νευρολογικές παθήσεις, όπως οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού και το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Παρατεταμένες περίοδοι ακινητοποίησης
  • Ηλικία
  • Υποσιτισμός.

 

Τα συμπτώματα της ατροφίας του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός

Το πιο κοινό σύμπτωμα που συνοδεύει την ατροφία του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός είναι η αδυναμία στο προσβεβλημένο πόδι. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την έγερση από καθιστή θέση ή το ανέβασμα σκαλοπατιών. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση του μεγέθους των μυών, απώλεια του μυϊκού τόνου και μείωση της μυϊκής αντοχής.

 

Η διάγνωση και η θεραπεία της ατροφίας του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός

Για τη διάγνωση της ατροφίας του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση και η λήψη του ιστορικού. Ενδέχεται να χρειαστούν και διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αποκλειστούν τυχόν άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Η θεραπεία για την ατροφία του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό φυσικοθεραπείας, ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατροφικής υποστήριξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου μυϊκού ιστού. Οι στόχοι της θεραπείας είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής, η αποκατάσταση του φυσιολογικού εύρους της κίνησης και λειτουργίας και η πρόληψη ενδεχόμενης περαιτέρω μυϊκής και αρθρικής φθοράς.

 

Η συμβολή της Φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό συστατικό του πλάνου θεραπείας για την ατροφία του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός. Ο φυσικοθεραπευτής θα αναπτύξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με στόχο την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης και λειτουργίας. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει:

 

Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπέρ επαγωγικό σύστημα της BTL, το οποίο χρησιμοποιεί ένα μοναδικό, υψηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο παράγεται από πηνίο που είναι τοποθετημένο στη συσκευή. Το πεδίο αυτό αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα και προκαλεί εκπόλωση του νευρομυϊκού ιστού. Ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, τα αποτελέσματα είναι γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, βελτιωμένη κίνηση των αρθρώσεων, επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και ενδυνάμωση μυών. Η συσκευή μπορεί να στοχεύσει στον νευρομυϊκό ιστό, να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία οξέων και χρόνιων μυοσκελετικών και νευρικών συστημάτων πόνου και να ενισχύσει τους αδύναμους μύες.

 

Η ατροφία του έσω πλατύ τετρακέφαλου μυός είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και λειτουργίας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Related Posts