Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από την ακούσια διαρροή ούρων από την ουροδόχο κύστη, η οποία μπορεί να προκαλέσει κοινωνικά, συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα στο άτομο που την αντιμετωπίζει. Η ακράτεια ούρων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους, στην αδυναμία δηλαδή των μυών του πυελικού εδάφους να στηρίξουν σωστά τα πυελικά όργανα. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την ακράτεια ούρων ως μέρος της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους και πώς η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς.

 

Η ακράτεια ούρων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως γυναίκες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από ακράτεια ούρων. Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι μια ομάδα μυών που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και του ορθού. Αυτοί οι μύες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της εγκράτειας και στην πρόληψη της ακούσιας διαρροής ούρων. Ωστόσο παράγοντες όπως η ηλικία,  ο τοκετός,  η εμμηνόπαυση,  η παχυσαρκία, διάφορες νευρολογικές παθήσεις όπως πολλαπλή σκλήρυνση και άλλα,  μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στους πυελικούς μύες με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα ακράτειας, όπως διαρροή ούρων ακόμα και με συνήθεις δραστηριότητες, όπως κατά το βήχα ή το φτέρνισμα.

 

Η ακράτεια ούρων διακρίνεται σε διάφορους τύπους, όπως:

 • ακράτεια λόγω πίεσης,
 • ακράτεια επιτακτικού τύπου,
 • ακράτεια υπερ-πλήρωσης και
 • μικτή ακράτεια.

Η ακράτεια λόγω πίεσης είναι ο πιο κοινός τύπος ακράτειας ούρων και χαρακτηρίζεται από την ακούσια διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η άσκηση. Η ακράτεια επιτακτικού τύπου χαρακτηρίζεται από ξαφνική ανάγκη για ούρηση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, με αποτέλεσμα την ακούσια διαρροή ούρων. Η ακράτεια υπερ – πλήρωσης χαρακτηρίζεται από τη συνεχή διαρροή ούρων λόγω γεμάτης κύστης, ενώ η μικτή ακράτεια είναι ένας συνδυασμός ακράτειας λόγω πίεσης και ακράτειας επιτακτικού τύπου.

 

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ακράτεια ούρων με την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, είναι ένα είδος φυσικοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν τη δύναμη, την αντοχή και τον έλεγχο των μυών του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους με συγκεκριμένο τρόπο για την ενδυνάμωσή τους.

 

Εκτός από τις ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας  μπορεί επίσης να περιλαμβάνει βιοανάδραση, ηλεκτρική διέγερση και εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Η βιοανάδραση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί αισθητήρες για να παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με τη μυϊκή δραστηριότητα, επιτρέποντας στους ασθενείς να μάθουν πώς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν σωστά τους μύες του πυελικού εδάφους. Οι συμπεριφορικές θεραπείες, όπως η εκπαίδευση στην ουροδόχο κύστη και η διαχείριση των υγρών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν την ακράτεια ούρων τους.Η ηλεκτρική διέγερση περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρικών παλμών για τη διέγερση των μυών του πυελικού εδάφους, προάγοντας τη μυϊκή δύναμη και τον συντονισμό. Στην  θεραπεία με το Υπέρ Επαγωγικό Σύστημα (SIS) της BTL  χρησιμοποιείται  εστιασμένη υψηλής ισχύος ηλεκτρομαγνητική ενέργεια  για την τόνωση και την ενίσχυση όλων των μυών του πυελικού εδάφους με σκοπό να τους ενδυναμώσει και οι ασθενείς να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους.

Η θεραπεία με το Υπέρ Επαγωγικό Σύστημα συστήνεται κυρίως σε ασθενείς με:

 • ακράτεια (όλων των τύπων)
 • ακράτεια μετά από τοκετό,
 • ακράτεια λόγω ριζικής προστατεκτομής,
 • αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση,
 • προβλήματα λόγω κακής κυκλοφορίας
 • χρόνια προστατίτιδα,
 • στυτική δυσλειτουργία.

Σε κάθε συνεδρία με το καινοτόμο μηχάνημα της BTL επιτυγχάνονται συσπάσεις των πυελικών μυών που ισοδυναμούν με περίπου 11000 σωστά εκτελεσμένες σχετικές ασκήσεις!

 

Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους είναι μια κοινή αιτία ακράτειας ούρων, αλλά η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν τη δύναμη και τον έλεγχο των μυών του πυελικού εδάφους, οδηγώντας σε μείωση των συμπτωμάτων ακράτειας ούρων. Με τη βοήθεια των τεχνολογικών εξελίξεων, η φυσιοθεραπεία μπορεί να παρέχει αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια ούρων.

 

Related Posts