ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Είναι γενικό γνώρισμα των τελευταίων ετών η καθιστική ζωή και η πολύωρη απασχόληση των εργαζομένων, και όχι μόνο, μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Ειδικότερα τις ημέρες της καραντίνας λόγω της έξαρσης του Covid-19, τα άτομα που περνούν πολλές ώρες στον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τους τηλέφωνο είτε για λόγους εργασίας είτε για λόγους ψυχαγωγίας, αυξάνονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος μπροστά στην οθόνη μπορούν να αποδειχθούν επιζήμια για την υγεία μας. Η εργονομία του σώματος ειδικά τις ημέρες της καραντίνας είναι πολύ σημαντική και καλό είναι να εξασκηθούμε σε αυτό προκειμένου να προλάβουμε τυχόν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Τι είναι όμως η εργονομία σώματος και πώς μπορεί να επιτευχθεί;

 

Εργονομία σώματος είναι η σωστή στάση που πρέπει να έχει το σώμα μας όταν καθόμαστε, όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, όταν σηκώνουμε βαριά αντικείμενα προκειμένου να προλάβουμε παθήσεις που σχετίζονται με την κακή στάση σώματος. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την κακή στάση του σώματος είναι:

 

1.οσφυαλγία
2.αυχενικό σύνδρομο
3.επικονδυλίτιδα
4.σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
5.διάφορα σύνδρομα υπέρχρησης και πολλά ακόμα.

 

Οι παραπάνω παθήσεις αλλά και άλλες που συνδέονται με την κακή στάση του σώματος και δημιουργούν προβλήματα στους ώμους και γενικότερα τα άνω άκρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμα και να προληφθούν μόνο με τη βελτίωση της εργονομίας της θέσης που πρέπει να έχουμε όταν καθόμαστε ή εργαζόμαστε μπροστά στον υπολογιστή. Υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την εργονομία του σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας. Η θέση της οθόνης, του πληκτρολογίου και του ποντικιού, η καρέκλα και το ύψος της, αλλά και ο φωτισμός του χώρου στον οποίο εργαζόμαστε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εργονομία. Αν λοιπόν η οθόνη είναι σε λάθος ύψος, ο φωτισμός είναι κακός και η καρέκλα δεν υποστηρίζει την μέση, διαμορφώνεται ένα πρότυπο κάμψης στον αυχένα και την περιοχή των ώμων που συχνά είναι η αιτία για τα «πιασίματα» και την κόπωση των ματιών που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί στην ιατρική της εργασίαw έχουν αναπτύξει την γνωστή ως pomodoro technique σύμφωνα με την οποία κάθε 25λεπτο αδιάκοπης εργασίας συνοδεύεται από 5λεπτο διάλειμμα με διατάσεις και χαλαρό περπάτημα ενώ μετά από 2 ώρες εργασίας ακολουθεί διάλειμμα 15-30 λεπτών.

Η εργονομία του σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας περιλαμβάνει επίσης την ουδέτερη θέση όλων των αρθρώσεων, του καρπού και του αυχένα προς αποφυγή τενοντοπαθειών, αυχεναλγιών, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πολλών ακόμα παθήσεων.

 

 

Για να διατηρήσει ο εργαζόμενος τη σωστή στάση σώματος θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί σε αυτή. Με εξειδικευμένες και εξατομικευμένες ασκήσεις το άτομο είναι σε θέση αφενός να αναγνωρίζει τις προηγούμενες επιβαρυντικές κινήσεις και στάσεις του σώματός του και αφετέρου να διορθώσει και να αλλάξει μόνιμα τις πρακτικές αυτές ώστε να αντιμετωπίσει ή και να προλάβει τις παθήσεις εκείνες που συνδέονται με την έλλειψη ή την κακή εργονομία στη στάση του σώματος.