Δυσκοιλιότητα και διαχείριση με Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους

δυσκοιλιότητα cover

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και τα παιδιά. Συνήθως εκδηλώνεται ως σπάνιες κινήσεις του εντέρου ή δυσκολία στην αποβολή κοπράνων. Πέρα από τη δυσφορία, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και μπορεί να είναι ενδεικτική πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, όπως η διατροφή, αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους έχει αναδειχθεί σε μια αποτελεσματική λύση, ειδικά για τα περιστατικά στα οποία υπάρχει δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα, που συχνά συνοδεύονται από σκληρά, ξηρά κόπρανα που είναι δύσκολο ή επώδυνο να αποβληθούν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού ή πρόπτωση του ορθού. Η κατάσταση μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, με τη χρόνια δυσκοιλιότητα να διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο.

 

Αιτίες της δυσκοιλιότητας

Τα αίτια της δυσκοιλιότητας μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, από τις διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα ενυδάτωσης μέχρι πιο σύνθετα ζητήματα όπως ορμονικές ανισορροπίες, νευρολογικές διαταραχές και δομικές αλλαγές στο παχύ έντερο. Σε πολλά άτομα, ιδίως σε εκείνα που η δυσκοιλιότητα είναι χρόνια και χωρίς συγκεκριμένη αιτία, η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να είναι είτε πολύ αδύναμοι είτε πολύ σφιχτοί. Και οι δυο καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματική αποβολή κοπράνων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;

Η διαχείριση της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνει συνήθως την αύξηση των φυτικών ινών, την καλύτερη   ενυδάτωση και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Συνήθως προτείνεται και φαρμακευτική αγωγή (με ή χωρίς συνταγή), όπως τα καθαρτικά και τα μαλακτικά κοπράνων. Για τα άτομα με δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, αυτές οι τακτικές μπορεί να συμπληρωθούν με φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους.

 

Τι είναι η Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους;

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους περιλαμβάνει την αξιολόγηση και τη θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με τους μύες του πυελικού εδάφους. Αυτοί οι μύες στηρίζουν τα όργανα της πυέλου, όπως η ουροδόχος κύστη, τα έντερα και η μήτρα στις γυναίκες. Η σωστή λειτουργία αυτών των μυών είναι πολύ σημαντική για τις διαδικασίες αποβολής, όπως η ούρηση και η αφόδευση.

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους διαθέτει διάφορες τεχνικές και μέσα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ιδίως όταν αυτή σχετίζεται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους.

  • Βιοανάδραση. Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους είναι η βιοανάδραση, η οποία βοηθά τους ασθενείς να αποκτήσουν επίγνωση και έλεγχο των μυών του πυελικού εδάφους. Η εκπαίδευση αυτή βοηθά τα άτομα να μάθουν να χαλαρώνουν σωστά τους πυελικούς τους μύες κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, μειώνοντας την καταπόνηση και διευκολύνοντας τη διέλευση των κοπράνων.
  • Manual therapy, για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή της πυέλου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ήπιους χειρισμούς μάλαξης και διάταση των μυών του πυελικού εδάφους, γεγονός που βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ενισχύοντας τη μυϊκή λειτουργία και το συντονισμό. Μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και η τεχνική Ackermann, η οποία κινητοποιώντας το ανάλογο μεσοσπονδύλιο διάστημα έχει αποτέλεσμα τη σπλαχνική κινητοποίηση
  • Μαγνητικός διεγέρτης BTL SIS (δεν εφαρμόζεται στα παιδιά)
  • Αναπνευστική φυσικοθεραπεία για τη διαχείριση της κατάστασης, κυρίως συνδυαστικά με κάποια από τις παραπάνω τεχνικές
  • Προγράμματα άσκησης. Τα στοχευμένα προγράμματα άσκησης που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση ή τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να είναι πολύ σημαντικά. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ευεργετικές για όσους έχουν αδύναμο πυελικό έδαφος, ενώ οι ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν όσους έχουν υπερβολικά σφιγμένους μύες. Και οι δύο προσεγγίσεις αποσκοπούν στην ομαλή λειτουργία του πυελικού εδάφους για να βοηθήσουν τις κινήσεις του εντέρου.
  • Εκπαίδευση σχετικά με τις σωστές τεχνικές αφόδευσης. Οι ασθενείς μαθαίνουν για τη σωστή στάση του σώματος και τις τεχνικές που πρέπει να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, ώστε να ελαχιστοποιείται η καταπόνηση των μυών του πυελικού εδάφους.

 

Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους για παιδιά

Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, με τις απαραίτητες προσαρμογές. Στις παιδιατρικές περιπτώσεις, οι θεραπευτές διασφαλίζουν ότι οι τεχνικές είναι φιλικές προς τα παιδιά, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στη βιοανάδραση και στις τροποποιήσεις συμπεριφοράς για τη διδασκαλία αποτελεσματικών συνηθειών του εντέρου.

 

Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους παίζει κύριο ρόλο στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, ιδίως όταν οι συμβατικές μέθοδοι δεν επαρκούν ή όταν η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Βελτιώνοντας τη δύναμη και τον συντονισμό των μυών του πυελικού εδάφους, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας όσο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του πυελικού εδάφους.

Related Posts