Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν ιδιαιτερότητες όσον αφορά την περίθαλψή τους. Σε αυτή την ηλικία συναντάμε χρόνιες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, (υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, φλεβική ανεπάρκεια) του νευρικού συστήματος, ( Νόσος του Parkinson, άνοια, εγκεφαλικά επεισόδια, μελαγχολία) του μυοσκελετικού συστήματος, ( οστεοπόρωση, εκφυλιστική αρθρίτιδα) προβλήματα στα αισθητήρια όργανα, (καταρράκτης, ελάττωση της ακοής) από το πεπτικό σύστημα (δυσκοιλιότητα, προβλήματα στα δόντια) και του αναπνευστικού (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Αξίζει να αναφερθούμε επίσης και στα κινητικά προβλήματα που συναντάμε στην τρίτη ηλικία.
Πιο συχνά παρατηρούνται διαταραχές στο νευρικό σύστημα αλλά και προβλήματα στο μυοσκελετικό. Μερικές παθήσεις και προβλήματα που απαντώνται είναι : Εκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος ,διαταραχές στην ισορροπία , ανωμαλία στην βάδιση ( Nόσος Parkinson), οστεοπόρωση, εκφυλιστική αρθρίτιδα (γόνατος,ισχίου κ.α.) κατάγματα, μυικές αδυναμίες. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσουμε της αδυναμίες ενός ατόμου που βρίσκεται στην τρίτη ηλικία και να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε διάφορες ιδιαιτερότητές του.
Συγκεκριμένα, ο υπερήλικας δεν συνεργάζεται εύκολα στο θεραπευτικό πρόγραμμα και την φαρμακευτική του αγωγή. Δεν αναφέρει συμπτώματα που μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του και γι αυτό πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί στην λήψη ιστορικού. Μπορεί να έχει μείωση των αισθήσεων, μειωμένη μυική δύναμη, οπότε δυσκολεύεται στην μετακίνηση και ψυχολογικές διαταραχές όπως μελαγχολία, απώλεια μνήμης και διαταραχές στα συναισθήματα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γίνεται σαφές πως σαν θεραπευτές καλούμαστε να σχεδιάσουμε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα με αρκετές δυσκολίες.