Το λιποίδημα είναι μια πάθηση που επηρεάζει τις γυναίκες κυρίως και χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη εναπόθεση λίπους στα κάτω άκρα, συνήθως γύρω από τους μηρούς, τους γλουτούς και τα γόνατα. Παρόλο που η εμφάνιση της πάθησης μοιάζει με παχυσαρκία, το λιποίδημα είναι διαφορετικό και η φύση του είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Συχνά, οι γυναίκες που πάσχουν από λιποίδημα δεν είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αλλά παρουσιάζουν συσσώρευση λίπους και υγρών στην κάτω περιοχή του σώματος.
Τι είναι το λιποίδημα;
Το λιποίδημα είναι μια κατάσταση στην οποία ο λιπώδης ιστός αναπτύσσεται με ανώμαλο τρόπο και με υπερβολική κατανομή σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Δεν σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση τροφής ή την έλλειψη άσκησης, αλλά είναι αποτέλεσμα γενετικών παραμέτρων που προκαλούν μια ανώμαλη κατανομή του λίπους στον οργανισμό. Παρόλο που το λιποίδημα είναι κυρίως διαταραχή του λιπώδους ιστού, προκαλεί επίσης φλεγμονή, και η φλεγμονώδης αυτή αντίδραση μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία και να προκαλέσει πρήξιμο στην περιοχή.
Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για το λιποίδημα;
Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν το λιποίδημα παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πάθηση σχετίζεται κυρίως με γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την πάθηση, και ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι καταλυτικοί παράγοντες. Υπάρχει επίσης μια κληρονομική διάθεση για την ανάπτυξη λιποιδήματος, καθώς πολλές γυναίκες που πάσχουν από την πάθηση έχουν ιστορικό λιποιδήματος στην οικογένειά τους.
Συμπτώματα που συνοδεύουν το λιποίδημα
Τα συμπτώματα του λιποιδήματος περιλαμβάνουν την ανώμαλη κατανομή του λίπους στα κάτω άκρα, όπως στους μηρούς και τους γλουτούς, που δημιουργεί την τυπική εμφάνιση του “γεωμετρικού” λίπους. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από:
- αίσθημα βάρους,
- οίδημα,
- πόνο,
- ευαισθησία και ερεθισμό στην περιοχή,
- το δέρμα μπορεί να φαίνεται πιο σφιχτό και έχει μια “ανώμαλη” υφή,
- αίσθηση «βάρους» στα πόδια
- δυσκολία στην κίνηση, ειδικά μετά από παρατεταμένη καθιστή θέση ή όρθια στάση.
Η διάγνωση του λιποιδήματος γίνεται μέσω κλινικής αξιολόγησης. Ο γιατρός θα εκτιμήσει τα χαρακτηριστικά των λιποκυττάρων και θα αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως το λεμφοίδημα. Συχνά, η διάγνωση βασίζεται στη φυσική εξέταση και τη λήψη ιστορικού, με ορισμένους ασθενείς να υποβάλλονται και σε απεικονιστικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Τρόποι αντιμετώπισης του λιποιδήματος
Η θεραπεία του λιποιδήματος έχει στόχο να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασθενών. Εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης, διατροφή και θεραπεία κατά της φλεγμονής αποτελούν τα βασικά εργαλεία διαχείρισης της κατάστασης. Δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία που να αντιμετωπίζει οριστικά το λιποίδημα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρισή του τόσο μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, μασάζ και ενδύματα συμπίεσης όσο και η λιποαναρρόφηση (αν και αυτή η μέθοδος δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία του λιποιδήματος).
Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στη διαχείριση του λιποιδήματος
Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του λιποιδήματος καθώς μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσει την φλεγμονή και να ενισχύσει τη λειτουργικότητα των μυών. Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:
- Φυσικά μέσα (παγοθεραπεία, θερμοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, laser, υπέρηχο, στοχευμένες ραδιοσυχνότητες, biofeedback, μαγνητικό διεγέρτη, κρουστικό υπέρηχο, πρεσσοθεραπεία)
- Κινησιοθεραπεία (διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις με έμφαση στην ιδιοδεκτικότητα και στην κιναισθησία)
- Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (Ackermann)
- Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (Ergon technique)
- Περίδεση (Kinesio taping)
- Βελονισμός (dry needling)
- Εκπαίδευση του ασθενή και ενημέρωση για την παθολογία του καθώς και για τις δραστηριότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ή να τον επιβαρύνουν περισσότερο
- Θεραπευτική άσκηση (λειτουργική επανεκπαίδευση, ασκήσεις νευρομυϊκού συντονισμού).
- Συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη ενδεχόμενης επιδείνωσης.
Αν και το λιποίδημα δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης και να περιορίσουν την πρόοδο των συμπτωμάτων. Οι τακτικοί έλεγχοι και η καθοδήγηση από έναν φυσικοθεραπευτή μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασης.
Το λιποίδημα απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση και συστηματική παρακολούθηση. Η φυσικοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πλήττονται από αυτή την πάθηση.
Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα.