Ένα τροχαίο ατύχημα μπορεί να επηρεάσει ακόμα και να αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητα ενός τραυματία. Οι τραυματισμοί που προκύπτουν από τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να κυμαίνονται από μικρές ενοχλήσεις έως σοβαρά μυοσκελετικά, νευρολογικά και πολλά ακόμα προβλήματα. Συνήθως οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην άμεση θεραπεία ενώ η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση έχει επίσης σημαντικό ρόλο. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους τραυματίες να ανακτήσουν την κινητικότητά τους και να αποκαταστήσουν την ποιότητα ζωής τους μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.
Τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς που είναι άμεσα εμφανείς, όπως τα κατάγματα, έως και τραυματισμούς που μπορεί να εμφανιστούν μετέπειτα, όπως η διάσειση. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί από τροχαίο ατύχημα είναι:
Ακόμα και τα μικρού μεγέθους ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Τραυματισμοί που αρχικά φαίνονται ασήμαντοι μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας χρόνιο πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη λειτουργικότητα.
Η ανάπαυση, η φαρμακευτική αγωγή αλλά και η χειρουργική επέμβαση (όταν απαιτείται) μπορεί να αντιμετωπίσουν αρχικά τον πόνο, ωστόσο η φυσικοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες αλλά και να βοηθήσει στην μακροπρόθεσμη ανάρρωση. Ποιος είναι ο ρόλος της;
Μία από τις βασικές αρχές της φυσιοθεραπείας είναι η ενεργητική αποκατάσταση, με τη χρήση ελεγχόμενων κινήσεων και ασκήσεων που βοηθούν την επούλωση ενθαρρύνοντας το σώμα να ανακάμψει μέσω της κίνησης, συμβάλλοντας στη μείωση της δυσκαμψίας και στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας ή της ακινησίας των αρθρώσεων.
Η ιδιαιτερότητα των τραυματισμών από τροχαίο ατύχημα είναι ότι μπορεί τα συμπτώματά τους να μην εμφανιστούν άμεσα αλλά σε δεύτερο χρόνο. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να προλάβουν ενδεχόμενη επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο τραυματισμός δίκην μαστιγίου, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μόνο μια ήπια ενόχληση αμέσως μετά το ατύχημα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πόνο στον αυχένα, πονοκεφάλους, και άλλα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Με διάφορες τεχνικές η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται αργότερα.
Οι τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως δυσκαμψία και τον πόνο, κάτι που μπορεί να κάνει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το κάθισμα, δύσκολες. Με εξατομικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας, οι πάσχοντες μπορούν να ανακτήσουν την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα της τραυματισμένης περιοχής.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων ωστόσο δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία του πόνου. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει την αιτία του πόνου με διάφορες τεχνικές και θεραπείες.
Η ανάκαμψη από ένα τροχαίο ατύχημα δεν αφορά μόνο την ανάρρωση του σώματος αλλά και της ψυχολογίας του τραυματία. Ο πόνος και οι περιορισμοί που προκαλούνται από τους τραυματισμούς μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα απογοήτευσης, άγχους ή κατάθλιψης. Οι τακτικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας προσφέρουν στους ασθενείς μια αίσθηση προόδου και ελέγχου της ανάρρωσής τους, η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία τους.
Το προφίλ του κάθε τραυματία είναι διαφορετικό. Οι φυσικοθεραπευτές καταρτίζουν εξατομικευμένα πλάνα θεραπείας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού, η ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και η γενική κατάσταση της υγείας του.
Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:
Η άμεση αντιμετώπιση ενός τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα συχνά περιλαμβάνει ιατρική περίθαλψη και διαχείριση του πόνου, ωστόσο η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσικοθεραπεία. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση από ένα τροχαίο ατύχημα υπερβαίνει την απλή διαχείριση του τραυματισμού- δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να ανακτήσουν την κινητικότητά τους, ενώ παράλληλα προλαμβάνει τον χρόνιο πόνο και τις ενδεχόμενες μελλοντικές επιπλοκές.