Πόνοι περιόδου: πώς μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία;

πόνοι περιόδου cover

Οι πόνοι περιόδου, γνωστοί και ως δυσμηνόρροια, ως εμπειρία διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες γυναίκες βιώνουν ήπιες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου ενώ για κάποιες άλλες ο πόνος είναι τόσο έντονος που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους.  Παρόλο που τα παυσίπονα και τα θερμαντικά μαξιλάρια μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία του πόνου. Εδώ είναι που η φυσικοθεραπεία αποκτά καθοριστικό ρόλο στο να παρέχει μακροπρόθεσμη και ολιστική ανακούφιση από τους πόνους περιόδου.

Οι πόνοι περιόδου μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο τύπους:

  • Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, όταν οι πόνοι περιόδου προκαλούνται από τις φυσικές συσπάσεις της μήτρας καθώς αποβάλλει το τοίχωμά της.
  • Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια, όταν οι πόνοι οφείλονται σε κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα της μήτρας κ.α.

 

Πόνοι περιόδου: Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας

Οι πόνοι της περιόδου δεν επηρεάζουν μόνο την περιοχή της πυέλου αλλά μπορεί να επηρεάζει και την περιοχή της οσφύος, τα ισχία και τους μηρούς. Πολλές γυναίκες βιώνουν γενική κόπωση, πονοκεφάλους και γαστρεντερικά συμπτώματα. Η αδράνεια που προκαλείται από τους πόνους μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαμψία, μειωμένη κινητικότητα και να κάνει πιο αδύναμους τους μύες του πυρήνα και της πυέλου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο δυσφορίας και κακής λειτουργίας.

Η Φυσικοθεραπεία έχει στόχο να σπάσει αυτόν τον κύκλο βελτιώνοντας τη δύναμη, την ευλυγισία και τη λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων που επηρεάζονται από τον πόνο της περιόδου. Επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων που συμβάλλουν στον πόνο, όπως η μυϊκή ένταση, η στάση του σώματος και η δυσλειτουργία των αρθρώσεων. Εφαρμόζοντας διάφορα μέσα και θεραπείες, μπορεί να προσφέρει τόσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη ανακούφιση.

 

  • Θεραπεία πυελικού εδάφους. Οι μύες του πυελικού εδάφους παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη των πυελικών οργάνων και στη σταθεροποίηση του κάτω μέρους του σώματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η αυξημένη ένταση σε αυτούς τους μύες έχει ως αποτέλεσμα πόνο και σπασμό. Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους επικεντρώνεται στην απελευθέρωση της μυϊκής έντασης, τη βελτίωση της δύναμης και του συντονισμού των πυελικών μυών και την εκπαίδευση σε ασκήσεις χαλάρωσης για τη μείωση των ακούσιων συσπάσεων.
  • Ενδυνάμωση του πυρήνα και της στάσης του σώματος. Οι αδύναμοι μύες του πυρήνα και η κακή στάση του σώματος μπορούν να αυξήσουν την πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα και την οσφύ και στην περιοχή της λεκάνης, κάνοντας πιο έντονους τους πόνους περιόδου. Οι φυσικοθεραπευτές ενσωματώνουν στα προγράμματά τους ασκήσεις για την ενδυνάμωση των κοιλιακών, των γλουτιαίων και των ραχιαίων, ώστε να παρέχουν καλύτερη στήριξη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.
  • Φυσικά μέσα (θερμοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, laser, στοχευμένες ραδιοσυχνότητες, biofeedback, μαγνητικό διεγέρτη)
  • Κινησιοθεραπεία (διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις με έμφαση στην ιδιοδεκτικότητα και στην κιναισθησία)
  • Περίδεση (Kinesio taping)
  • Βελονισμός (dry needling)
  • Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (Τεχνική Ergon)
  • Τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης

 

Ασκήσεις για την ανακούφιση από τους πόνους περιόδου

  1. Διάταση γάτα-αγελάδα

Σταθείτε με τα χέρια κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τα ισχία. Εισπνεύστε καθώς καμπυλώνετε την πλάτη σας, ανασηκώνοντας το κεφάλι και την μέση σας (θέση αγελάδας). Εκπνεύστε καθώς στρογγυλεύετε την πλάτη σας, ανασηκώνοντας το πηγούνι και τη λεκάνη σας (θέση γάτας).

Επαναλάβετε για 1-2 λεπτά.

 

  1. Στάση του παιδιού

Γονατίστε στο πάτωμα και καθίστε πίσω στις φτέρνες σας. Τεντώστε τα χέρια σας προς τα εμπρός και χαμηλώστε το στήθος σας προς το πάτωμα. Κρατήστε τη στάση για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό, αναπνέοντας βαθιά.

 

  1. Κλίσεις της λεκάνης

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα επίπεδα στο πάτωμα. Γείρετε αργά τη λεκάνη σας προς τα πίσω, πιέζοντας το κάτω μέρος της πλάτης σας στο πάτωμα. Κρατήστε την για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε την. Επαναλάβετε για 10-15 φορές.

 

Χρήσιμες συμβουλές

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της φυσικοθεραπείας συστήνονται:

  • ήπια σωματική δραστηριότητα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση του πόνου.
  • Καλή ενυδάτωση και διατροφή με φρούτα, λαχανικά και ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3.
  • Επαρκής ξεκούραση (τουλάχιστον 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου) για τη ρύθμιση των ορμονών.
  • Διαχείριση του άγχους, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους της περιόδου.

 

Οι πόνοι περιόδου για πολλές γυναίκες είναι πολλά περισσότερα από ενοχλήσεις κάποιες ημέρες του μήνα. Η φυσικοθεραπεία προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των πόνων περιόδου, ενσωματώνοντας στα εξατομικευμένα προγράμματα διάφορα μέσα και τεχνικές με στόχο την μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο.

Related Posts