Το σάρκωμα Ewing είναι μια σπάνια αλλά επιθετική μορφή καρκίνου που προσβάλλει κυρίως παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Πρόκειται για κακοήθεια των οστών ή των μαλακών μορίων που συχνά απαιτεί εντατική θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.
Το σάρκωμα Ewing ανήκει σε μια ομάδα όγκων που είναι γνωστή ως οικογένεια όγκων Ewing (EFT). Αυτοί οι όγκοι συνήθως προέρχονται από τα οστά – συνήθως από τη λεκάνη, το μηριαίο οστό, το βραχιόνιο οστό και τα πλευρά – και μπορούν να κάνουν μετάσταση σε άλλες περιοχές, όπως οι πνεύμονες και τα άλλα οστά. Αν και λιγότερο συχνά, το σάρκωμα Ewing μπορεί να προέρχεται και από τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν τα οστά.
Η ακριβής αιτία του σαρκώματος Ewing δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι σχετίζεται με μια συγκεκριμένη χρωμοσωμική μετατόπιση όπου τμήματα των χρωμοσωμάτων 11 και 22 αποσπώνται και αλλάζουν θέση. Αυτή η γενετική ανωμαλία οδηγεί στη σύντηξη του γονιδίου EWS στο χρωμόσωμα 22 με το γονίδιο FLI1 στο χρωμόσωμα 11, δημιουργώντας ένα νέο γονίδιο που προωθεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση με περιβαλλοντικούς παράγοντες ή οικογενειακό γενετικό ιστορικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η νόσος εμφανίζεται σποραδικά.
Τα συμπτώματα του σαρκώματος Ewing μπορεί να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:
Για την ακριβή διάγνωση του σαρκώματος Ewing απαιτείται λήψη και αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού, κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις. Επιπλέον, μπορεί να χρειάζονται ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές τομογραφίες και τομογραφίες PET για τον εντοπισμό της θέσης και του μεγέθους του όγκου, βιοψία κατά την οποία ένα δείγμα ιστού από τον όγκο είναι απαραίτητο για την οριστική διάγνωση. Το δείγμα αυτό εξετάζεται ιστολογικά για τον εντοπισμό των χαρακτηριστικών κυτταρικών λεπτομερειών του σαρκώματος Ewing. Η βιοψία μυελού των οστών διενεργείται για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο μυελό των οστών, ενώ οι εξετάσεις αίματος, αν και δεν είναι διαγνωστικές, μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της συνολικής υγείας του ασθενούς και των δεικτών φλεγμονής.
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπευτικών επιλογών:
Η φυσικοθεραπεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο ολοκληρωμένο σχέδιο φροντίδας των ασθενών με σάρκωμα Ewing, ιδίως στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων μετά από εντατικές θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοβολία. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ιδίως τις επεμβάσεις διάσωσης των άκρων, οι φυσικοθεραπευτές σχεδιάζουν εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με στόχο την αποκατάσταση της δύναμης, της ευλυγισίας και της λειτουργικότητας. Οι τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Το σάρκωμα Ewing, αν και αποτελεί μια σοβαρή και δύσκολη ασθένεια, χρειάζεται μια διεπιστημονική θεραπευτική προσέγγιση στην οποία η φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αντιμετωπίζοντας τα σωματικά και λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με τη νόσο και τη θεραπεία της, η φυσικοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, βελτιώνοντας τόσο την ανάρρωση όσο και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.