Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, γνωστό και ως «κήλη του αθλητή», είναι η πάθηση εκείνη η οποία συναντάται συνήθως σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα που περιλαμβάνουν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Δεν πρόκειται για πραγματική κήλη αλλά για διαφορετικές βλάβες που προέρχονται από κακώσεις της περιοχής της μηροβουβωνικής χώρας. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην ηβική σύμφυση και τη βουβωνική χώρα.
Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών συναντάται περισσότερο σε αθλητές και μπορεί να περιλαμβάνει βλάβες όπως:
Ποια αίτια προκαλούν το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών;
Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών εμφανίζεται συχνότερα, αλλά όχι αποκλειστικά, σε αθλητές και κυρίως σε όσους ασχολούνται με αθλήματα που περιλαμβάνουν μεγάλες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, απότομες πάσες κ.α. Τα πιο «δημοφιλή» αθλήματα που περιελάμβαναν συχνότερα το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, το μπέιζμπολ, το ράγκμπι, οι πολεμικές τέχνες και πολλά ακόμα.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών;
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών χαρακτηρίζονται από την παρουσία έντονου πόνου. Ο πόνος μάλιστα ενδέχεται να γίνεται εντονότερος με τον βήχα, το φτέρνισμα αλλά και τη σεξουαλική επαφή. Πιο αναλυτικά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο κοιλιακών μυών;
Το σύνδρομο κοιλιακών μυών μπορεί να διαγνωστεί με ενδελεχή κλινική εξέταση. Κατόπιν της διάγνωσης, ο ειδικός θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. Το σύνδρομο κοιλιακών μυών μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση και αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και με σωστό και εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Ο Φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα με:
Σε σοβαρές περιπτώσεις, το σύνδρομο κοιλιακών μυών μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπισή του, ενώ μετά το χειρουργείο χρίζει αποκατάστασης.
Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι μια επώδυνη πάθηση η οποία είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Με τον τρόπο αυτό ο αθλητής μπορεί να αντιμετωπίσει τον έντονο πόνο αλλά και να προλάβει ενδεχόμενη επιδείνωση της πάθησης, να αποκαταστήσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί και να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα στην αγωνιστική δράση.