Η κιναισθησία, που αναφέρεται επίσης και ως κιναισθητική αίσθηση, είναι η αντίληψη των κινήσεων του σώματος. Περιλαμβάνει την ικανότητα ανίχνευσης αλλαγών στη θέση και τις κινήσεις του σώματος.
Κάθε φορά που εκτελείτε μια σωματική δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση του σώματος, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η οδήγηση, ο χορός, το κολύμπι κ.α, χρησιμοποιείτε την κιναισθησία σας.
Όταν συμπιέζετε ή τεντώνετε τους μύες σας, αυτοί ανιχνεύουν και μεταδίδουν αισθητηριακές πληροφορίες σχετικά με την κίνηση και τη στάση του σώματος. Αυτή η αίσθηση είναι γνωστή και ως μυϊκή μνήμη. Η κιναισθησία πολύ συχνά συγχέεται με την ισορροπία ωστόσο αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Η ικανότητα ανίχνευσης και διατήρησης της ισορροπίας περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητηριακές εισροές και συνδέεται με τις λειτουργίες του εσωτερικού αυτιού.
Τα σημάδια της κιναισθησίας
Μέσω της κιναισθησίας, μπορείτε να καταλάβετε πού βρίσκονται τα διάφορα μέρη του σώματός σας, ακόμη και αν τα μάτια σας είναι κλειστά ή δεν κοιτάτε το σώμα σας. Για παράδειγμα, όταν οδηγείτε ποδήλατο, οι υποδοχείς στα χέρια και τα πόδια σας στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση και την κίνηση των άκρων σας. Όταν πρέπει να εκτελέσετε μια σύνθετη σωματική ενέργεια, η κιναισθησία σας επιτρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκεται το σώμα σας και πόσο μακριά πρέπει να πάει.
Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι χρησιμοποιείτε την αίσθηση της κιναισθησίας σας περιλαμβάνουν:
Οι πέντε κύριες αισθήσεις (όραση, όσφρηση, αφή, γεύση και ακοή) τείνουν να εστιάζουν στην αντίληψη ερεθισμάτων εκτός του εαυτού σας. Αντιθέτως, η κιναισθησία είναι ένα είδος αίσθησης που επικεντρώνεται στα εσωτερικά γεγονότα του σώματος.
Πού χρησιμοποιείται η κιναισθησία
Η κιναισθησία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Αυτή η αίσθηση είναι ζωτικής σημασίας για πολλές από τις δεξιότητες και τις ενέργειες στις οποίες οι άνθρωποι βασίζονται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης ενός αυτοκινήτου, της οδήγησης ποδηλάτου ή ακόμη και του απλού περπατήματος στο δρόμο. Χωρίς την κιναισθησία, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες. Η κιναισθησία μπορεί επίσης να έχει θεραπευτικές εφαρμογές, όπως: