Η μέθοδος Bobath εφαρμόζεται για την αξιολόγηση και θεραπεία των ασθενών με νευρολογικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η εγκεφαλική παράλυση. Είναι γνωστή ήδη από τη δεκαετία του 1940 όταν η Bertha και ο Carl Bobath ανακάλυψαν και εφάρμοσαν μια νέα μέθοδο κινησιοθεραπείας αρχικά σε ενήλικες και στη συνέχεια στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Η μέθοδος Bobath αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση περιστατικών με νευρομυϊκή δυσλειτουργία.
Ποιους αφορά
Η μέθοδος Bobath αφορά νεογνά, βρέφη, παιδιά και ενήλικες με ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως εγκεφαλικά, αιματώματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καρκίνο του εγκεφάλου, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες ασθένειες.
Στόχος της μεθόδου Bobath
Ο στόχος της μεθόδου είναι να προωθήσει την εκμάθηση κινητικών προτύπων μέσα από έναν αποτελεσματικό αισθητικοκινητικό έλεγχο σε διάφορα περιβάλλοντα. Η διευκόλυνση των φυσιολογικών κινητικών προτύπων επιτρέπει την επανεκπαίδευση του ασθενούς στις λειτουργικές κινητικές δραστηριότητες ώστε να μπορέσει να επανέλθει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στην καθημερινότητά του.
Οι βασικές αρχές της Νευροεξελικτικής Αγωγής
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Bobath
Η μέθοδος Bobath εφαρμόζεται πολλά χρόνια στους ασθενείς με παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς τα πλεονεκτήματα που προσφέρει την καθιστούν τη δημοφιλέστερη τεχνική για την ανάκτηση της κινητικότητας. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος:
Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας
Η φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της μεθόδου Bobath και ως εκ τούτου στην αντιμετώπιση των συνεπειών των νευρολογικών παθήσεων στα κινητικά πρότυπα των ασθενών. Ο φυσικοθεραπευτής NDT αξιολογεί τις αποκλίσεις κα την ποιότητα της κινητικής λειτουργικής δραστηριότητας. Εντοπίζει τα προβλήματα της αδρής και της λεπτής κινητικότητας με γνώση την φυσιολογική ανάπτυξη. Πρώτο βήμα για έναν Φυσικοθεραπευτή είναι να εντοπίσει τα προβλήματα στην κινητικότητα του ασθενούς και στη συνέχεια να ενσωματώσει εκείνα τα κινητικά χαρακτηριστικά που δεν κινούνται υπό φυσιολογική μορφή. Τέλος, οργανώνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει:
Η λογική γύρω από τη σύγχρονη μορφή της στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις γνώσεις των Φυσικοθεραπευτών για τον κινητικό έλεγχο, την επίτευξη της κινητικής εκμάθησης, την πλαστικότητα του μυϊκού και του νευρικού ιστού και της εμβιομηχανικής. Επίσης στηρίζεται στην κλινική εμπειρία εξειδικευμένων θεραπευτών, συνυπολογίζοντας πάντοτε τις ανάγκες και τις ικανότητες των ασθενών. Η μέθοδος βασίζεται στην επανάληψη ώστε να επέλθει η κινητική μάθηση και η επανεκπαίδευση δεξιοτήτων. Επίσης, ο Φυσικοθεραπευτής θα φροντίσει η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τον ασθενή αλλά και τα άτομα του περιβάλλοντός του που έχουν αναλάβει τη φροντίδα του.
Για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα στο έργο της Φυσικοθεραπείας συνδράμουν η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, προκειμένου ο ασθενής να επανέλθει με τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα και ανεξαρτησία στις καθημερινές του δραστηριότητες.