ΜΗΠΩΣ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ;

Ο πόνος στη μέση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Γνωστή και ως οσφυαλγία, η πάθηση αποτελεί μια από τις πιο κοινές ορθοπαιδικές παθήσεις και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Όταν τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερο από ένα χρόνο, ο πόνος στη μέση καθίσταται χρόνιος και ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι προκαλεί τον χρόνιο πόνο στη μέση;

Ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως:

  • Δισκοπάθειας
  • Τραυματισμών
  • Καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη
  • Λανθασμένης άρσης βάρους
  • Σκολίωσης
  • Λόρδωσης
  • Κύφωσης
  • Αρθρίτιδας
  • Ισχιαλγίας
  • Ύπαρξης όγκου κ.α.

 

Η θεραπεία του πόνου στη μέση

Ο πόνος στη μέση δυσκολεύει τους πάσχοντες ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές τους δραστηριότητες. Η ενδεδειγμένη θεραπεία για την οσφυαλγία είναι η ανάπαυση, η χρήση κηδεμόνων, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με πληθώρα τεχνικών, οι εγχύσεις κορτιζόνης ακόμα και η χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

 

Η επανεκπαίδευση του μυαλού ως θεραπεία

Η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου ώστε να «επικοινωνεί» καλύτερα με τη μέση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στην περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Το να εκπαιδεύεις τους ανθρώπους για τον τρόπο που σκέφτονται όταν το σώμα τους πονάει, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις αισθητηριακές πληροφορίες από τη μέση τους και τον τρόπο που κινούν τη μέση τους κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και στο Neuroscience Research Australia (NeuRA), εξέτασαν εάν η «αισθητικοκινητική επανεκπαίδευση» θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη και τη μέση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association και παρατηρήθηκε ότι υπάρχει μια κλινικά σημαντική επίδραση στην ένταση του πόνου και μια κλινικά σημαντική επίδραση στην αναπηρία.

 

Η τυχαία κλινική δοκιμή στρατολόγησε δύο ομάδες 138 συμμετεχόντων με χρόνια οσφυαλγία, δοκιμάζοντας τη μία ομάδα με μια νέα μέθοδο που ονομάζεται παρέμβαση διαβαθμισμένης αισθητηριοκινητικής επανεκπαίδευσης (RESOLVE) και την άλλη με θεραπείες όπως η εικονική θεραπεία με λέιζερ και η μη επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα RESOLVE 12 εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα στατιστικά σημαντική βελτίωση στην ένταση του πόνου στις 18 εβδομάδες.

 

Η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της πλάτης αλλάζει με την πάροδο του χρόνου όταν υπάρχει χρόνιος πόνος στη μέση, οδηγώντας τον εγκέφαλο να ερμηνεύει διαφορετικά τα σήματα από την πλάτη και να αλλάζει τον τρόπο που κινείστε. Θεωρείται ότι αυτές οι νευρικές αλλαγές κάνουν την ανάρρωση από τον πόνο πιο αργή και πιο περίπλοκη, σύμφωνα με το Neuroscience Research Australia (NeuRA). «Με την πάροδο του χρόνου, η πλάτη γίνεται λιγότερο ευλύγιστη και ο τρόπος επικοινωνίας της πλάτης και του εγκεφάλου διαταράσσεται με τρόπους που φαίνεται να ενισχύουν την ιδέα ότι η πλάτη είναι ευάλωτη και χρειάζεται προστασία», δήλωσε ο McAuley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και ανώτερος επιστήμονας της NeuRA. Η θεραπεία RESOLVE εστιάζει στη βελτίωση αυτής της μετασχηματισμένης επικοινωνίας εγκεφάλου-πλάτης με αργή επανεκπαίδευση του σώματος και του εγκεφάλου χωρίς τη χρήση οπιοειδών ή χειρουργική επέμβαση. Τα άτομα στη μελέτη ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής 1 χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τον McAuley.

 

Αυτή η νέα θεραπεία είναι η πρώτη αυτού του είδους για τον πόνο στην πλάτη – ο οποίος είναι η κυρίαρχη αιτία για το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια – που έχει δοκιμαστεί έναντι εικονικού φαρμάκου.

 

Μήπως τελικά η λύση για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και τη μέση είναι η επανεκπαίδευση του μυαλού; Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που μπορεί να δώσει απάντηση.

 

Related Posts