ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Όταν έρχεται ένα μωρό στο σπίτι τα πράγματα που έχουν να σκεφτούν οι γονείς είναι πολλά και σημαντικά. Ένα από αυτά είναι και ο ύπνος του μωρού και υπό ποιες συνθήκες είναι καλύτερος να γίνεται. Από τα καίρια θέματα του ύπνου του μωρού είναι και η χρήση μαξιλαριού, ποιο μαξιλάρι είναι κατάλληλο, σε ποια ηλικία και από ποια υλικά πρέπει να είναι φτιαγμένο.

 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί το παιδί να αρχίσει να χρησιμοποιεί μαξιλάρι μετά τους 18 μήνες της ζωής του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και υποχρεωτικό. Πολλοί μάλιστα ειδικοί θεωρούν πως η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να χρησιμοποιεί μαξιλάρι στον ύπνο του είναι μετά την ηλικία των 2 ετών καθώς τότε αποκτά καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού και του κορμού του. Είναι επίσης η ηλικία κατά την οποία το παιδί μεταβαίνει από την κούνια σε μεγαλύτερο κρεβάτι. Η χρήση μαξιλαριού στον ύπνο σε μωρά ηλικίας κάτω των 2 ετών πρέπει να αποφεύγεται καθώς τα μωρά ειδικά στους 3-4 μήνες της ζωής τους κοιμούνται αρκετές ώρες χωρίς να έχουν καλό έλεγχο του κεφαλιού και του κορμού τους και ένα μαξιλάρι θα επιβάρυνε την κακή θέση του σώματος. Επίσης, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στη σπονδυλική τους στήλη καθώς σε αυτή την ηλικία δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα καλά. Επιπλέον, ένα μαξιλάρι μπορεί να αποφράξει τη μύτη και το στόμα τους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

 

Τα χαρακτηριστικά του κατάλληλου μαξιλαριού

Τα μαξιλάρια που προορίζονται για χρήση από μικρά παιδιά πρέπει να συγκεντρώνουν ορισμένα χαρακτηριστικά προκειμένου να μην προκαλούν προβλήματα στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και να τους εξασφαλίζουν έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνο. Πώς πρέπει να είναι το κατάλληλο μαξιλάρι;

  • Πρέπει να έχει το ιδανικό μέγεθος για ένα παιδί. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψηλό ούτε πολύ χαμηλό. Ιδανικά, καλό είναι να κινείται μεταξύ 30-40 εκατοστών σε μήκος και 5-7 εκατοστών σε πάχος. Μεγαλύτερα μεγέθη μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στα παιδιά.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι του παιδιού δεν περιέχει αλλεργιογόνα, ότι μπορεί να μπλοκάρει τα ακάρεα κι ότι αποτελείται από 100% βαμβάκι. Αποφύγετε μαξιλάρια που η σύστασή τους αποτελείται από φτερά ή πούπουλα καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.
  • Τα ανατομικά μαξιλάρια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

 

Ένα καλό μαξιλάρι ύπνου για παιδιά πρέπει να είναι ασφαλές, να είναι κατασκευασμένο από σωστά και υποαλλεργικά υλικά, να είναι εργονομικό και να πλένεται εύκολα. Έτσι το παιδί θα έχει έναν σωστό και ήσυχο ύπνο που θα του επιτρέπει να αναπτύσσεται σωστά αλλά και να ξεκουράζεται.