Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας, αλλά όταν γίνεται υπερβολικό και χρόνιο, μπορεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας ευεξία. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας είναι μέσω της επίδρασής του στους μύες μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι, οι μύες μας τείνουν να τεντώνονται ως φυσική αντίδραση και αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, δυσκαμψία και δυσφορία.

Η αντίδραση του στρες πυροδοτείται από την απελευθέρωση ορμονών του στρες στην κυκλοφορία του αίματος, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες προετοιμάζουν το σώμα για δράση αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη μυϊκή ένταση. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε έναν στρεσογόνο παράγοντα, αλλά όταν επαναλαμβάνεται και γίνεται χρόνια, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Τα συμπτώματα του στρες

Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει περισσότερους από 650 μύες και κατά μέσο όρο 360 αρθρώσεις (σε ενήλικα σώματα). Όταν βιώνουμε μια αγχωτική κατάσταση ή ένα γεγονός, μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση συμβαίνει στο σώμα που προκαλεί την ταυτόχρονη ένταση όλων των μυών μας. Αναφέρεται ως “αντίδραση μάχης ή φυγής” και είναι ο τρόπος του ανθρώπινου σώματος να προφυλαχθεί από τραυματισμούς ή πόνο.

Το χρόνιο στρες έχει ως αποτέλεσμα οι μύες να είναι συνεχώς “σε επιφυλακή”. Όταν οι μύες μας είναι σφιγμένοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλες αντιδράσεις στο σώμα και να προωθήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα που σχετίζονται με το στρες. Συνήθη παραδείγματα πόνου που σχετίζονται με τους μυς και τις αρθρώσεις και προκύπτουν από το άγχος περιλαμβάνουν:

  • πόνο στη μέση,
  • πόνο στα άνω άκρα (όπως οι ώμοι, οι αγκώνες και οι καρποί),
  • πόνο στον αυχένα,
  • πονοκεφάλους έντασης ή ημικρανίες,
  • πόνο στο ισχίο
  • πόνο στο σαγόνι
  • κόπωση,
  • δυσκολία στον ύπνο
  • δυσκολία συγκέντρωσης.

Η συνεχής ένταση των μυών μπορεί επίσης να τους προκαλέσει κόπωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δύναμης και της κινητικότητας.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στη μυϊκή ένταση από άλλους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το άγχος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η εργασία, οι σχέσεις, ακόμη και τα οικονομικά προβλήματα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Υπάρχουν όμως τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη μυϊκή ένταση που σχετίζεται με το στρες. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε την πηγή του στρες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στην εργασιακή ή την οικογενειακή σας ζωή. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας για θέματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

Η τακτική άσκηση είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της μυϊκής έντασης που σχετίζεται με το άγχος. Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που ανακουφίζουν τον πόνο στο σώμα. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη μείωση της μυϊκής έντασης. Οι αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, ακόμη και το γρήγορο περπάτημα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής έντασης.

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τη μείωση της μυϊκής έντασης και τη διαχείριση του στρες. Παίρνοντας βαθιές, αργές αναπνοές και εστιάζοντας στην αναπνοή σε σφιγμένες ή επώδυνες περιοχές, μπορούμε να βοηθήσουμε στη χαλάρωση των μυών και στη μείωση του πόνου.

Ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της μυϊκής έντασης που σχετίζεται με το στρες.

 

Η συμβολή της Φυσικοθεραπείας

Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικά στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες στο μυοσκελετικό σύστημα.

Η μάλαξη βοηθά στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων του στρες στον οργανισμό μας και στην εξισορρόπηση των αρνητικών ορμονών με θετικές ορμόνες. Η απαλή  αλλά και η deep tissue μάλαξη ιστών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ενδορφινών και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Κατά τη διάρκεια μιας μάλαξης, διεγείρεται το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο πυροδοτεί την απελευθέρωση θετικών ορμονών σε όλο το σώμα που βοηθούν στην εξισορρόπηση των αρνητικών ορμονών.

Επίσης, η συμπίεση (compression) μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση της ορμόνης του στρες. Η συμπίεση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την αύξηση της κυκλοφορίας και τη μείωση της έντασης, του στρες και του μυϊκού σπασμού. Στο πλαίσιο της συμπίεσης χρησιμοποιείται σταθερή πίεση που επιτρέπει στον θεραπευτή να εισχωρήσει βαθύτερα στους μυϊκούς ιστούς. Η συμπίεση ενθαρρύνει την αύξηση της χαλάρωσης καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία. Η αύξηση της χαλάρωσης συμβαίνει καθώς αυξάνονται τα επίπεδα θετικών ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Οι θετικές ορμόνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης και να αυξήσουν τη χαλάρωση.

 

Συμπερασματικά, το άγχος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους μύες μας, οδηγώντας σε ένταση, πόνο και δυσφορία. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη μυϊκή ένταση που σχετίζεται με το στρες, όπως ένα πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας και η υιοθέτηση ενός υγιεινού και θετικού τρόπου ζωής.

Related Posts