ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΟΤΑΝ ΑΝΑΡΡΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ

Ένας αθλητικός τραυματισμός μπορεί να είναι τόσο σοβαρός που να θέσει ακόμα και τέλος στην καριέρα ενός επαγγελματία αθλητή. Εκτός όμως από τους επαγγελματίες, ο αθλητικός τραυματισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα και για τα δραστήρια άτομα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι αθλητές να αφιερώσουν χρόνο ώστε η ανάρρωσή τους να είναι πλήρης με στόχο την αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης. Με τη βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή και σε συνεργασία με επιστήμονες υγείας όπως γιατρούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους αλλά και με καθηγητές φυσικής αγωγής είναι δυνατή η γρήγορη και αποτελεσματική ανάρρωση από αθλητικό τραυματισμό και η επάνοδος στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Τα σωστά βήματα για ανάρρωση από αθλητικό τραυματισμό

Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση από έναν αθλητικό τραυματισμό είναι η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, και ο φυσιοθεραπευτής αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα αξιολογήσει το τραυματισμό μετά τη διάγνωση του ιατρού και θα δημιουργήσει ένα σχέδιο θεραπείας που θα είναι προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες. Το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση και διάφορες τεχνικές και θεραπείες φυσικοθεραπείας.

Κατά τα αρχικά στάδια της ανάρρωσης, είναι σημαντικό να ξεκουράζετε την τραυματισμένη περιοχή και να της δίνετε χρόνο για να επουλωθεί. Ίσως χρειαστεί να διακόψετε τη σωματική δραστηριότητα και να μειώσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας μέχρι να επουλωθεί πλήρως ο τραυματισμός σας.

Ο φυσιοθεραπευτής θα σας καθοδηγήσει επίσης καθ’ όλη τη διαδικασία αποκατάστασης. Θα σας δείξει ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη δύναμη, την ευλυγισία και το εύρος κίνησης της τραυματισμένης περιοχής. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα παρακολουθεί την πρόοδό σας και θα προσαρμόζει τις ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να διασφαλίζει ότι σημειώνετε πρόοδο και ότι ο αθλητικός τραυματισμός επουλώνεται σωστά.

Καθώς ο τραυματισμός σας αρχίζει να επουλώνεται και αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα, είναι φυσικό να θέλετε να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητάς σας. Ένα από τα οφέλη της συνεργασίας με έναν φυσιοθεραπευτή είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον επανατραυματισμό, αυξάνοντας σταδιακά, και όχι απότομα, το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Μαζί θα αναπτύξετε ένα πλάνο για να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητάς σας, ξεκινώντας με δραστηριότητες χαμηλότερου αντίκτυπου και αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεών σας. Αυτή η προσέγγιση και διασφαλίζει ότι το σώμα σας έχει θεραπευτεί πλήρως πριν επανέλθετε στο προ τραυματισμού επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Εκτός από τη φυσικοθεραπεία, ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για το πώς να βοηθήσετε την ανάρρωσή σας εκτός του χώρου του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συστάσεις και συμβουλές σχετικά με τη διατροφή, την ενυδάτωση, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα αποτελέσει επίσης πηγή υποστήριξης και ενθάρρυνσης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσης.

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας, πράγμα που είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε το κίνητρο και την πορεία σας. Συνεργαζόμενοι στενά με έναν φυσιοθεραπευτή, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι κάνετε τα σωστά βήματα για να αναρρώσετε από τον τραυματισμό σας και να επιτύχετε τους στόχους σας για τη φυσική σας κατάσταση.

 

Εκτός από τη φυσικοθεραπεία και τις ασκήσεις αποκατάστασης, υπάρχουν πολλά άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να βοηθήσετε την ανάρρωσή σας από κάποιον αθλητικό τραυματισμο. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για να υποστηρίξετε τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματός σας
  • Διατήρηση της ενυδάτωσης με την κατανάλωση άφθονου νερού
  • Επαρκής ύπνος για να επιτρέψετε στο σώμα σας να επιδιορθωθεί
  • Διατήρηση θετικής στάσης και αποφυγή του άγχους, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης
  • Διατήρηση αρχείου της προόδου σας και να το χρησιμοποιείτε για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να προσαρμόζετε το σχέδιο αποθεραπείας σας ανάλογα με τις ανάγκες.

Related Posts