Η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια του ώμου, μια επώδυνη πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση του ώμου, περιλαμβάνει το σχηματισμό εναποθέσεων ασβεστίου μέσα στους τένοντες του στροφικού πετάλου, προκαλώντας εκφυλισμό και πόνο. Η πάθηση αυτή μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κινητικότητα και να προκαλέσει δυσφορία και πολλά άλλα συμπτώματα στους πάσχοντες. Η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια του ώμου προσβάλλει ένα ευρύ φάσμα ατόμων, ιδίως τα άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών.
Η ακριβής αιτία αυτών των εναποθέσεων ασβεστίου στην άρθρωση του ώμου παραμένει αβέβαιη. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες όπως η ηλικία, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου, η κακή αιμάτωση των τενόντων και οι μεταβολικές διαταραχές μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν:
Οι συμβατικές θεραπείες για την ασβεστοποιό τενοντοπάθεια του ώμου συχνά ξεκινούν συντηρητικά, περιλαμβάνοντας ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Σε επίμονες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στις συντηρητικές θεραπείες, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση των εναποθέσεων ασβεστίου.
Η φυσικοθεραπεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση και θεραπεία της ασβεστοποιού τενοντοπάθειας του ώμου. Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν μια σειρά τεχνικών και μέσων που αποσκοπούν στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της λειτουργίας του ώμου και στην αντιμετώπιση των περιορισμών της κινητικότητας. Αυτές περιλαμβάνουν:
Η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια του ώμου μπορεί να είναι μια επώδυνη κατάσταση η οποία προκαλεί και περιορισμούς στην καθημερινότητα, αλλά με τη σωστή προσέγγιση, όπως η φυσικοθεραπεία και ειδικά η θεραπεία κρουστικών κυμάτων, οι ασθενείς μπορούν να βρουν σημαντική ανακούφιση. Η αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να διευκολύνει την ομαλότερη αποκατάσταση, επιτρέποντας στα άτομα να ανακτήσουν την ανώδυνη κίνηση και λειτουργία του ώμου.