Τα εγκαύματα είναι ένα είδος τραυματισμού του δέρματος που μπορεί να προκύψει από έκθεση σε θερμότητα, ηλεκτρισμό, χημικές ουσίες, ακτινοβολία, εισπνοή καπνού, ραδιενέργεια κ.α. Μπορεί να είναι επιφανειακά ή να επηρεάζουν κάποια ή και όλα τα στρώματα του δέρματος που βρίσκονται πιο κάτω από αυτό. Η αποκατάσταση των εγκαυμάτων είναι δύσκολη και απαιτεί τόσο χρόνο όσο και τη συνεργασία πολλών ειδικών υγείας προκειμένου η αποκατάσταση να είναι πλήρης και αποτελεσματική. Ανάμεσα σε αυτές τις ειδικότητες είναι και εκείνη της Φυσικοθεραπείας, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους εγκαυματίες με διάφορους τρόπους.

Τα εγκαύματα μπορούν να ταξινομηθούν σε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο βαθιά είναι. Οι κατηγορίες των εγκαυμάτων είναι:

  • 1ου βαθμού, όταν το έγκαυμα περιορίζεται στην επιδερμίδα
  • 2ου βαθμού, όταν το έγκαυμα έχει επηρεάσει την επιδερμίδα αλλά και το χόριο
  • 3ου βαθμού, όταν το έγκαυμα αφορά όλα τα στρώματα του δέρματος και έχει φτάσει έως τους μύες και τα οστά.

 

Τα εγκαύματα, ειδικά όταν είναι σοβαρά, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ασθενών ή ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή του. Οι συνέπειες ενός σοβαρού εγκαύματος μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, αδυναμία των μυών, κακή κυκλοφορία, διασωλήνωση αλλά και ακρωτηριασμός. Μια αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει τη συμβολή πολλών ειδικών υγείας, όπως γιατροί, νοσηλευτές, πλαστικοί χειρουργοί, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές αλλά και φυσικοθεραπευτές.

 

Πώς βοηθά η Φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων

Η φυσικοθεραπεία συνιστάται σε ασθενείς με εγκαύματα – ιδίως σε εκείνους των οποίων τα εγκαύματα καλύπτουν μεγάλη περιοχή του σώματος ή την περιοχή γύρω από μια άρθρωση. Αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης για τη διατήρηση της ικανότητας κίνησης, καθώς τα εγκαύματα προκαλούν σύσφιξη του δέρματος και ανάπτυξη ουλώδους ιστού, ο οποίος μπορεί να περιορίσει την κίνηση. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να απαιτείται για μήνες ή και χρόνια μετά το περιστατικό. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων, μειώνοντας τον πόνο και το οίδημα, αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και τη λειτουργικότητα διατηρώντας το εύρος της κίνησης στις αρθρώσεις, διατηρώντας τον μυϊκό τόνο, ελαχιστοποιώντας την ανάπτυξη υπερτροφικών ουλών και συστολής του δέρματος, και δίνοντας στον ασθενή μια αίσθηση ενδυνάμωσης και υποστήριξης που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις των εγκαυμάτων.

 

 Η φυσικοθεραπεία για εγκαύματα περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές που βοηθούν στη μείωση του πόνου και στην ανάκτηση της λειτουργικότητας της πληγείσας περιοχής. Μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Θεραπευτική Μάλαξη
  • Υδροθεραπεία
  • Κινησιοθεραπεία (λειτουργικές ασκήσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ελαστικότητας και ιδιοδεκτικότητας)
  • Kinesio taping
  • Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (Ergon Technique)
  • Λεμφική παροχέτευση (πρεσσοθεραπεία, λεμφική μάλαξη)
  • Συμβουλευτική του ασθενούς αλλά και του οικογενειακού του περιβάλλοντος για τη σωστή φροντίδα.

 

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας είναι εξατομικευμένο στον κάθε ασθενή, ανάλογα με τον βαθμό του εγκαύματος, την περιοχή του σώματος αλλά και τις ανάγκες και τις αντοχές του ίδιου του ασθενούς. Καλό είναι η φυσικοθεραπεία να ξεκινάει όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες καθώς έτσι θα μπορέσει ο ασθενής να επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα στην καθημερινότητά του. Η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση εγκαυμάτων θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη βοήθεια και την επίβλεψη αδειούχου επαγγελματία φυσικοθεραπευτή.

 

 

Related Posts