ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ VS ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ;

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μία από τις πιο συχνές μυϊκές παθήσεις. Ενώ ορισμένοι το θεωρούν απλώς ως ένα είδος μυϊκού πόνου, υπάρχουν και εκείνοι που το εξισώνουν λανθασμένα με την ινομυαλγία, παρά το γεγονός ότι η ινομυαλγία είναι μια χρόνια διάχυτη συστηματική διαταραχή που ορίζεται από συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια. Η ινομυαλγία και το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι διακριτές κλινικές καταστάσεις που εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που απαιτεί προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ενώ και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλούν πόνο στους ασθενείς, η προέλευση, τα χαρακτηριστικά και οι θεραπείες τους διαφέρουν σημαντικά.

Ινομυαλγία και Tender Points

Η ινομυαλγία είναι μια συστηματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο, κόπωση, διαταραχές του ύπνου και γνωστικές δυσκολίες. Κλειδί για τη διάγνωσή της είναι τα ευαίσθητα σημεία (tender points), συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που προκαλούν πόνο κατά την πίεση. Η πάθηση αυτή συχνά περιλαμβάνει δυσλειτουργία εντός του νευροενδοκρινικού άξονα και του μεταιχμιακού συστήματος.

 

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου και Trigger Points

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου περιστρέφεται κυρίως γύρω από τα Trigger Points (σημεία πυροδότησης πόνου), τα οποία είναι υπερευαίσθητα σημεία μέσα σε σφιχτές μυϊκές ζώνες. Αυτά τα σημεία δημιουργούν τοπικό πόνο ο οποίος αντανακλά από κάποιο άλλο σημείο και συχνά πιστεύεται ότι αναπτύσσονται μετά από τραυματισμό, υπερβολική χρήση ή παρατεταμένο μυϊκό σπασμό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου ανταποκρίνεται συνήθως καλά σε δια χειρός θεραπείες όπως η ισχαιμική συμπίεση και οι ειδικές τεχνικές διατάσεων.

 

Διακριτικά χαρακτηριστικά

Τα πιο σημαντικά κριτήρια για τη διαφορική διάγνωση είναι η παρουσία Tender Points (ευαίσθητων σημείων) και εκτεταμένου, άγνωστου πόνου των μαλακών μορίων στην ινομυαλγία, σε σύγκριση με τα περιφερειακά και χαρακτηριστικά πρότυπα μεταφερόμενου πόνου με διακριτά μυϊκά trigger points και τις σφιχτές ζώνες των σκελετικών μυών στο σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου. Η αιτιολογία των Tender Points είναι ακόμη άγνωστη και δεν είναι βέβαιο ποιοι συγκεκριμένοι μαλακοί ιστοί είναι ευαίσθητοι στους ασθενείς με ινομυαλγία. Τα μυοπεριτονιακά trigger points βρίσκονται μέσα σε μια σφιχτή ζώνη σκελετικού μυός και έχουν χαρακτηριστική “οζώδη” υφή κατά την ψηλάφηση. Η ινομυαλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δυσλειτουργίας στον νευροενδοκρινικό άξονα και στο μεταιχμιακό σύστημα ενώ το Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι αποτέλεσμα τοπικού πόνου που προέρχεται από μυϊκή δυσλειτουργία και Trigger Points. Σε ότι αφορά τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας συχνά απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φάρμακα και άσκηση ενώ για το Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου συνήθως εφαρμόζονται δια χειρός θεραπείες όπως η ισχαιμική συμπίεση και οι τεχνικές διατάσεων, φυσικά μέσα, dry needling κ.α

 

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση τόσο της ινομυαλγίας όσο και του Συνδρόμου μυοπεριτονιακού πόνου, αν και με διαφορετικούς τρόπους. Ενώ μπορεί να μην στοχεύει άμεσα στις συστηματικές πτυχές της ινομυαλγίας, η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση των σημείων πυροδότησης που σχετίζονται με το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

Με τη χρήση ακτινικών ή εστιασμένων κρουστικών κυμάτων, η θεραπεία μπορεί να στοχεύσει αποτελεσματικά στα σημεία πυροδότησης, προάγοντας τη ροή του αίματος, την αποκατάσταση των ιστών και μειώνοντας τον τοπικό και μεταφερόμενο πόνο. Αν και δεν αποτελεί θεραπεία για την ινομυαλγία, η ιδιότητα της θεραπείας με κρουστικά κύματα να ανακουφίζει από τον πόνο θα μπορούσε να είναι ευεργετική και στη διαχείριση των τοπικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

 

Related Posts