«ΚΡΑΚ» ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΕΛΙΚΑ;

Το «κρακ» που ακούγεται συχνά σε αρθρώσεις όπως στα δάχτυλα, τους ώμους, τον αυχένα, την πλάτη και αλλού δεν είναι κάτι άλλο από ενδοαρθρικοί κριγμοί οι οποίοι παράγονται στο εσωτερικό μιας άρθρωσης μετά από μια ενεργητική ή παθητική κίνησή της. Συνήθως το «κρακ» δεν προκαλεί πόνο, όταν όμως το κάνει ίσως η αιτία βρίσκεται αλλού και όχι στον τριγμό.  

Πώς προκύπτει και πού οφείλεται το «κρακ»

Εντός της άρθρωσης υπάρχει το αρθρικό υγρό προκειμένου να λιπαίνεται η άρθρωση ενώ γύρω από αυτή υπάρχουν μύες, τένοντες και σύνδεσμοι. Το «κρακ» λοιπόν μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα:

  • Τριβής μεταξύ των οστών, η οποία μπορεί να προκύψει λόγω ηλικίας ή παθολογιών όπως η οστεοαρθρίτιδα.

  • Κίνησης και τριβής ενός συνδέσμου ή ενός τένοντα γύρω από ένα οστό, που μπορούν να προκύψουν λόγω ηλικίας ή εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

  • Αλλαγών πίεσης μέσα στην άρθρωση, οι οποίες δημιουργούν φυσαλίδες αέρα οι οποίες με τη σειρά τους όταν σκάσουν προκαλούν το «κρακ».

 

Είναι επικίνδυνο το «κρακ» για την υγεία της άρθρωσης;

Όπως προαναφέρθηκε, συνήθως το «κρακ» δεν προκαλεί πόνο οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν είναι κάτι επικίνδυνο ούτε προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ των αρθρώσεων που κάνουν «κρακ» και σε εκείνες που δεν κάνουν. Μάλιστα, μια ατομική μελέτη έδειξε πως ένα άτομο που προκαλούσε τριγμό στο ένα χέρι για χρόνια ενώ το απέφευγε στο άλλο του χέρι, οι ακτινογραφίες του βγήκαν «καθαρές», χωρίς δηλαδή να δείχνουν κάποια διαφορά ανάμεσα στα δύο χέρια. Συνεπώς όταν το «κρακ» δεν προκαλεί πόνο δεν προκαλεί και ανησυχία. Και εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Όταν ένα άτομο προσπαθεί να κάνει το «κρακ» στις δικές του αρθρώσεις είναι πιο προσεκτικό. Όταν όμως απευθύνεται σε άλλα άτομα λέγοντάς τους να το «πατήσουν στην πλάτη» ή στον αυχένα κτλ, υπάρχει επιπλέον κίνδυνος. Τα άλλα άτομα δεν μπορούν να γνωρίζουν ή να υπολογίσουν τη δύναμη που πρέπει να ασκήσουν, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό. Όταν λοιπόν ένα άτομο επιθυμεί να προκαλέσει τριγμό στις αρθρώσεις καλό είναι να απευθυνθεί σε κάποιον φυσιοθεραπευτή. Υπό την φροντίδα ενός ειδικευμένου επιστήμονα υγείας, ο χειρισμός των αρθρώσεων είναι ασφαλής και λόγω της χρήσης των πολλών εργαλείων και τεχνικών που διαθέτει για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, στον αυχένα κ.α.

 

Το «κρακ» λοιπόν στις αρθρώσεις δεν είναι κάτι επικίνδυνο. Στην περίπτωση όμως που αυτό το «κρακ» επιφέρει και πόνο στο σημείο, καλό είναι το άτομο να απευθύνεται αμέσως στους ειδικούς καθώς μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας διαφορετικής αιτιολογίας, η οποία πρέπει να διερευνηθεί προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες. 

Related Posts