ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΥΓΙΗ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ

Το πόδι είναι το μέλος του σώματος που δέχεται μεγάλη πίεση και καταπονείται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ορθοστασία, το περπάτημα, το τρέξιμο ακόμα και η καθιστή θέση επιβαρύνουν τα πόδια μας και από αυτό μπορεί να προκληθούν πολλές παθήσεις και προβλήματα κάθε είδους. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα υποδήματα ώστε τα πόδια μας να είναι ξεκούραστα σε αυτά και να μην επιβαρύνονται περισσότερο. Πώς όμως πρέπει να είναι τα σωστά παπούτσια για να διατηρήσουμε υγιή τα πόδια μας;

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε τα πόδια μας «βαριά», κουρασμένα και αδύναμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από τους σημαντικότερους είναι και τα ακατάλληλα υποδήματα. Ειδικά οι γυναίκες που αλλάζουν πολλών ειδών παπούτσια ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, ταλαιπωρούνται περισσότερο όταν τα υποδήματα δεν είναι τα σωστά. Τι είναι όμως το σωστό παπούτσι και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

 

 

Κατάλληλο μέγεθος. Για να είναι τα πόδια άνετα και ξεκούραστα μέσα στο παπούτσι θα πρέπει το τελευταίο να είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το εκάστοτε πόδι. Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος; Σε μήκος το παπούτσι θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 0,5 εκατοστά από το μεγαλύτερο δάκτυλο του ποδιού και γενικά να μην πιέζει τα δάχτυλα. Σε πλάτος το παπούτσι δεν θα πρέπει να πιέζει τα μετατάρσια και τη ραχιαία επιφάνεια του άκρου πόδα (κουντεπιέ) αλλά ούτε και τους τένοντες που βρίσκονται ανάμεσά τους. Οι σόλα του παπουτσιού δεν θα πρέπει να είναι χαλαρή, αλλά να παραμένει σταθερή και να διατηρεί τη φόρμα της.

 

Σωστή μορφολογία. Τα καταλληλότερα παπούτσια για να διατηρήσουμε υγιή τα πόδια μας είναι εκείνα με στρογγυλές άκρες ή τετράγωνες, σε καμία περίπτωση τα μυτερά καθώς πιέζουν πολύ τα δάχτυλα. Προβλήματα όπως το βλαισό μεγάλο δάχτυλο έχουν προκληθεί από παπούτσια με έντονες μύτες. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και τα υλικά κατασκευής των παπουτσιών. Τα παπούτσια από μαλακό δέρμα ή ειδικά συνθετικά υλικά δεν πιέζουν το πόδι ενώ παράλληλα του επιτρέπουν να αναπνέει.

 

Ύψος τακουνιού. Το ύψος του τακουνιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα διατηρήσουμε τα πόδια μας ξεκούραστα και υγιή. Το σωστό παπούτσι πρέπει να διαθέτει κάποιο τακούνι, ιδανικά σε ύψος 3 εώς 5 εκατοστών. Το καθόλου τακούνι δεν είναι ιδανικό ενώ και τα παπούτσια με ψηλά τακούνια προκαλούν προβλήματα πάσης φύσης στα πόδια. Το κατάλληλο παπούτσι για υγιή πόδια πρέπει να διαθέτει φαρδύ τακούνι για να προσδίδει σταθερότητα στη βάδιση.

 

Ειδικοί πάτοι, ειδικά παπούτσια. Μετά από την εξέταση του πελματογραφήματος και τα αποτελέσματά της, μπορεί να συστηθεί η χρήση ορθοτικών πελμάτων ή ακόμα και ειδικών παπουτσιών που θα βελτιώσει τη βάδιση και θα προλάβει ή/και διορθώσει την εμφάνιση άλλων παθήσεων.

 

Γυμνό πόδι. Το περπάτημα με γυμνό πόδι μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσουμε υγιή τα πόδια μας ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση γι αυτό. Η επιστημονική κοινότητα μπορεί να μελετήσει και να αναλύσει περαιτέρω το συγκεκριμένο θέμα και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση του γυμνού ποδιού στα υποδήματα.

 

Αθλητικά και παπούτσια εργασίας

Τα αθλητικά παπούτσια πλέον έχουν κατηγοριοποιηθεί και διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το άθλημα για το οποίο προορίζονται. Σε γενικές γραμμές κατασκευάζονται με σταθερή σόλα που απορροφά τους κραδασμούς, διαθέτουν σταθερή βάση και τακούνι περίπου 2-3 εκατοστών. Ειδικότερα, τα παπούτσια για τρέξιμο είναι ελαφριά αλλά ταυτόχρονα μπορούν και απορροφούν τους κραδασμούς, τα παπούτσια του στίβου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος, εκείνα του ποδοσφαίρου διαθέτουν σκληρή μπροστινή επιφάνεια και ειδική αντιολισθητική σόλα με τάπες για το γρασίδι, ενώ τα παπούτσια του μπάσκετ είναι συνήθως δερμάτινα και στο πίσω μέρος «αγκαλιάζουν» τον αστράγαλο προκειμένου να τον διατηρήσουν σταθερό. Για την αερόβια άσκηση κάποιος θα χρειαστεί παπούτσια άνετα, ελαφριά αλλά με απορρόφηση των κραδασμών ενώ για τον χορό προτιμώνται παπούτσια με μαλακή αντιολισθητική σόλα.

Τα παπούτσια εργασίας διαφοροποιούνται και αυτά ανάλογα με την εργασία για την οποία προορίζονται. Εάν πρόκειται για βαριές εργασίες καλό είναι τα παπούτσια να διαθέτουν σκληρή σόλα ενώ σε περιπτώσεις ορθοστασίας προτιμώνται μαλακά και ελαφριά υποδήματα.

 

Τα ακατάλληλα υποδήματα ευθύνονται για πολλά προβλήματα στα κάτω άκρα και τη σπονδυλική στήλη. Στην αντίπερα όχθη, τα κατάλληλα παπούτσια μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση πολλών παθήσεων και προβλημάτων στα κάτω άκρα. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα σωστά παπούτσια για τα πόδια μας ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες και επώδυνες καταστάσεις.