ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ» ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΥΠΝΟΥ

Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό τρόπο που αρέσκεται να κοιμάται και φυσικά κανένας δεν κοιμάται χωρίς να αλλάζει θέσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το κεφάλι μπορεί να βρεθεί να είναι σε χαμηλότερη ή υψηλότερη θέση από τη σπονδυλική στήλη. Αυτό όμως δημιουργεί κακή στάση σώματος και ανισότητες στη θέση της σπονδυλικής στήλης, του αυχένα και του κεφαλιού και εξαιτίας τους μπορεί κανείς να ξυπνήσει με πονοκέφαλο, πόνο στη μέση και τον αυχένα, κακή διάθεση και πλήθος άλλων προβλημάτων. Ένα «κατάλληλο» ανατομικό μαξιλάρι ύπνου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανακούφιση από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μια κακή στάση σώματος στον ύπνο. Ποιο είναι όμως το «κατάλληλο» μαξιλάρι ύπνου και πώς θα το επιλέξετε;

Ένα μαξιλάρι ύπνου πρέπει να αλλάζει κάθε περίπου 2 χρόνια, τόσο για λόγους λειτουργικούς καθώς χάνει με τον καιρό το σχήμα του όσο και για λόγους υγιεινής καθώς τα μαξιλάρια τείνουν να συγκεντρώνουν νεκρά κύτταρα, ακάρεα και άλλους μικροοργανισμούς που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας και να προκαλέσουν διάφορες αλλεργίες.

 

Το «κατάλληλο» μαξιλάρι ύπνου

Δεν υπάρχει ένα μαξιλάρι που είναι κατάλληλο για όλους. Ο τρόπος που αρέσκεται να κοιμάται κανείς παίζει κομβικό ρόλο στο ποιο μαξιλάρι είναι κατάλληλο για εκείνον. Η ιδανική επιλογή για όσους κοιμούνται μπρούμητα είναι ένα σχεδόν επίπεδο μαξιλάρι, ενώ για εκείνους που κοιμούνται ανάσκελα είναι προτιμότερο να επιλέξουν ένα λεπτό ανατομικό μαξιλάρι με περισσότερο πάχος στο κάτω μέρος ώστε να υποστηρίζει σωστά τον αυχένα. Όσοι αρέσκονται να κοιμούνται στο πλάι το κατάλληλο μαξιλάρι είναι ένα παχύ μαξιλάρι που να καλύπτει το κενό μεταξύ ώμου και αυχένα.

Σε γενικές γραμμές ένα μαξιλάρι πρέπει:

  • Να στηρίζει τον αυχένα
  • Να κρατά το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη
  • Να έχει ύψος (ιδανικά) από 8 έως 14 εκατοστά
  • Να είναι φτιαγμένο από ποιοτικά υλικά καθώς έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο και τις αναπνευστικές οδούς.

 

Τα μαξιλάρια ύπνου είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά ώστε να επιλέγει κανένας ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του.

  • Μαξιλάρια με φτερά ή πούπουλα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να μετακινήσετε το υλικό που υπάρχει στο εσωτερικό στο σημείο που σας βολεύει. Από την άλλη, ίσως δεν είναι κατάλληλη επιλογή για άτομα με αλλεργίες.
  • Μαξιλάρια από λάτεξ έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι 100% φυσικά και εύκαμπτα ώστε να προσαρμόζονται αναλόγως ενώ επιτρέπουν και τον καλό αερισμό τους. Έχουν όμως κατηγορηθεί για την πρόκληση αλλεργιών.
  • Μαξιλάρια από αφρολέξ τα οποία περιέχουν συνθετικά υλικά και συνήθως προτιμώνται από αλλεργικά άτομα ως λύση ανάγκης.
  • Μαξιλάρια από αφρό μνήμης τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι εκμηδενίζουν τις πιέσεις στο κεφάλι και τον αυχένα και χαλαρώνουν τους μύες. Προσοχή, το μαξιλάρι που θα επιλέξετε να φέρει πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

 

Το μαξιλάρι ύπνου που θα επιλέξετε πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο που κοιμάστε, να υποστηρίζει σωστά το σώμα σας και να είναι από ποιοτικά υλικά. Επιλέξτε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες καθώς δεν υπάρχει ένα μαξιλάρι που να είναι «κατάλληλο» για όλους. Προτιμήστε αυθεντικά προϊόντα και όχι με κριτήριο μόνο την τιμή. Δείτε την αγορά ενός ανατομικού μαξιλαριού ως επένδυση για την υγεία σας.