Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain, γνωστή και ως Σύνδρομο De Quervain αποτελεί τη φλεγμονή του ελύτρου και των τενόντων του 1ου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού, η οποία εμποδίζει τη φυσιολογικής τους λειτουργία. Πρόκειται για μια επώδυνη πάθηση η οποία οφείλεται συνήθως στην υπερβολική χρήση του αντίχειρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση σε σχέση με τους άνδρες και σε ηλικίες συνήθως άνω των 40 ετών. Επίσης εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των οποίων η εργασία είναι κατά βάση χειρωνακτική και περιλαμβάνει συνεχή κίνηση του καρπού και των δαχτύλων, όπως πχ μουσικοί, όσοι πληκτρολογούν διαρκώς, εργάτες οικοδομής κ.α. 

Τα αίτια της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain

Η τενοντοελυτρίτιδα De Quervain στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στην υπέρχρηση του τένοντα του αντίχειρα. Οι τένοντες διέρχονται μέσα από ένα στενό τούνελ και καλύπτονται από ένα έλυτρο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η κίνηση διεξάγεται ομαλά. Όταν όμως υπάρχει συνεχής κίνηση των τενόντων προκαλείται φλεγμονή του ελύτρου και δυσκολεύει έτσι την κίνησή του. Η υπέρχρηση των τενόντων είναι η συνηθέστερη αιτία της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain αλλά δεν είναι η μοναδική. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές (όπως συμβαίνει πχ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης), τραυματισμοί της περιοχής, πτώση σε τεντωμένο χέρι, η φροντίδα του μωρού στις νέες μαμάδες λόγω της χρήσης του αντίχειρα αλλά και φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (όπως πχ η ρευματοειδής αρθρίτιδα).

 

Τα συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας de Quervain;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται με την πάθηση περιλαμβάνουν:

  • Πόνος του αντίχειρα στο ύψος του καρπού, ο οποίος εντείνεται με την κίνηση
  • Οίδημα στο εσωτερικό του καρπού
  • Αδυναμία κίνησης των τενόντων
  • Ευαισθησία κατά την ψηλάφιση

 

Οι τρόποι αντιμετώπισης και η Φυσικοθεραπεία

Μετά την επιβεβαίωση της πάθησης, ο γιατρός θα συστήσει τους καταλληλότερους τρόπους αντιμετώπισης οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ξεκούραση
  • Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την πάθηση
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Νάρθηκα ακινητοποίησης
  • Χειρουργική επέμβαση.

Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους ασθενείς με τενοντοελυτρίτιδα De Quervain ανακουφίζοντάς τους από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι:

 

Στόχος του Φυσικοθεραπευτικού προγράμματος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων  σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του τένοντα ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν τις κινήσεις του καρπού χωρίς τα συνοδά συμπτώματα της τενοντοελυτρίτιδας De Quervain.

 

Related Posts