Το Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου, γνωστό και ως σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ή ώμος του κολυμβητή, είναι η πάθηση εκείνη κατά την οποία οι τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου προσκρούουν στο ακρώμιο με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και ερεθισμού. Το στροφικό πέταλο είναι εκείνο που είναι υπεύθυνο για τη στροφή και την ανύψωση του βραχίονα και βρίσκεται κάτω από το ακρώμιο. Συνεπώς, όταν «τρίβεται» πάνω στο ακρώμιο, λόγω του Συνδρόμου, ο χώρος ανάμεσα στις δύο δομές στενεύει όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το επίπεδο του ώμου, αυξάνοντας την πίεση στην περιοχή.
Στατιστικά, τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της πάθησης είναι τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών, τα άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα και τα άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία. Το Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις της περιοχής, καθώς αποτελεί σχεδόν το 60% των αιτιών πόνου στον ώμο.
Τα αίτια που προκαλούν το Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου
Οι πιο συνήθεις αιτίες που προκαλούν το Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου είναι:
Τα συμπτώματα που εμφανίζει το Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου
Το κυριότερο σύμπτωμα του Συνδρόμου είναι ο πόνος στην περιοχή του ώμου. Ο πόνος αυτός συνήθως επιδεινώνεται με την κίνηση, ειδικά όταν αυτή αφορά κίνηση πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αδυναμία του άνω άκρου είναι επίσης χαρακτηριστικό σύμπτωμα του Συνδρόμου Πρόσκρουσης.
Οι τρόποι θεραπείας του Συνδρόμου Πρόσκρουσης Ώμου
Μετά τη διάγνωση του Συνδρόμου με κλινική εξέταση, διεξαγωγή τεστ και λήψη ακτινογραφιών ή και μαγνητικής τομογραφίας (εάν κριθεί απαραίτητο) ο γιατρός θα συστήσει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. Σε γενικό πλαίσιο, το Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
Η Φυσικοθεραπεία είναι επίσης ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης του Συνδρόμου Πρόσκρουσης Ώμου. Ο Φυσικοθεραπευτής θα συνταγογραφήσει και υλοποιήσει εξατομικευμένα το πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε ο ασθενής να επανακτήσει τη δύναμή του στην περιοχή αλλά και να βελτιώσει το εύρος κίνησης του ώμου. Αυτό μπορεί να το πετύχει με διάφορες θεραπείες και τεχνικές όπως:
Τα επώδυνα συμπτώματα του Συνδρόμου κάνουν την άμεση επίσκεψη στους ειδικούς επιβεβλημένη, με την εμφάνιση των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων. Αντίστοιχα προγράμματα αποκατάστασης μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα Σύνδρομα Πρόσκρουσης όπως πχ του ισχίου.