Τενοντοπάθεια γλουτιαίου και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας

τενοντοπάθεια γλουτιαίου cover

Η τενοντοπάθεια γλουτιαίου, που συχνά αναφέρεται λανθασμένα ως τροχαντηρίτιδα του ισχίου, είναι μια γνωστή μυοσκελετική πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσλειτουργία στην περιοχή του ισχίου. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από τον εκφυλισμό και τη φλεγμονή των γλουτιαίων τενόντων, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ισχίου και τη στήριξη της λεκάνης κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα και το τρέξιμο.

Τι είναι η τενοντοπάθεια γλουτιαίου;

Η τενοντοπάθεια γλουτιαίου περιλαμβάνει αλλαγές στους τένοντες που συνδέουν τους γλουτιαίους μύες με την άρθρωση του ισχίου. Ο τένοντας που προσβάλλεται πιο συχνά είναι ο μέσος γλουτιαίος μυς, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πλευρική σταθερότητα του ισχίου και της λεκάνης. Όταν αυτοί οι τένοντες υπερφορτώνονται, είτε λόγω οξέος τραυματισμού είτε λόγω χρόνιας καταπόνησης, μπορεί να αναπτυχθούν μικρο-ρήξεις και εκφυλιστικές αλλαγές, που οδηγούν σε πόνο και προβλήματα κινητικότητας.

 

Παρά την άποψη που έχει επικρατήσει, η τενοντοπάθεια γλουτιαίου δεν είναι πρωτίστως φλεγμονώδης πάθηση και διαφέρει από την τροχαντηρίτιδα του ισχίου, όρος που υπονοεί φλεγμονή των θυλάκων του ισχίου. Η σύγχρονη αντίληψη της επιστημονικής κοινότητας δίνει έμφαση στην πτυχή της τενοντοπάθειας – εστιάζοντας στην εκφύλιση του τένοντα και όχι μόνο στη φλεγμονή.

 

Αιτίες της τενοντοπάθειας γλουτιαίου

Η τενοντοπάθεια γλουτιαίου συχνά είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Διάφορες εμβιομηχανικές αποκλίσεις, παράγοντες του τρόπου ζωής αλλά και ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, στους βασικούς παράγοντες περιλαμβάνονται:

  • Υπερβολική χρήση και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Αυτό ισχύει συνήθως σε αθλητές ή άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη απαγωγή του ισχίου, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία.
  • Ακατάλληλες τεχνικές προπόνησης, όπως ξαφνική αύξηση της έντασης ή του όγκου της άσκησης χωρίς επαρκή προθέρμανση, δύναμη και ευλυγισία.
  • Μυϊκές ανισορροπίες, όπως η αδυναμία των απαγωγών του ισχίου σε σχέση με άλλους πυελικούς μύες η οποία μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά τους γλουτιαίους τένοντες.
  • Ηλικία και φύλο. Η τενοντοπάθεια γλουτιαίου είναι πιο συχνή στις γυναίκες μέσης ηλικίας, πιθανώς λόγω της ευρύτερης ανατομίας της λεκάνης και των ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν την υγεία των τενόντων.

 

Συμπτώματα της τενοντοπάθειας γλουτιαίου

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Πόνο και ευαισθησία στο εξωτερικό μέρος του ισχίου.
  • Πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος του μηρού ή μέχρι το γόνατο.
  • Αυξημένος πόνος κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών, το τρέξιμο ή το ξάπλωμα στην πάσχουσα πλευρά.
  • Ακαμψία ή αίσθημα αστάθειας στην άρθρωση του ισχίου.

 

Αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας γλουτιαίου

Η αρχική αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας γλουτιαίου περιλαμβάνει συνήθως συντηρητικά μέτρα, όπως αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο, όπως ορισμένα αθλήματα ή παρατεταμένο κάθισμα με σταυρωμένα πόδια και διαχείριση του πόνου, είτε με φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων στην οξεία φάση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή, σε σοβαρές περιπτώσεις.

 

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία έχει κεντρικό και σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας γλουτιαίου με διάφορα μέσα και τεχνικές:

  • Κινησιοθεραπεία (διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις με έμφαση στην ιδιοδεκτικότητα και στην κιναισθησία)
  • Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (Ackermann)
  • Περίδεση (Kinesio taping)
  • Φυσικά μέσα (παγοθεραπεία, tens, laser, υπέρηχο, tecar, biofeedback, SIS, κρουστικό υπέρηχο)
  • Βελονισμός (dry needling)
  • Εκπαίδευση του ασθενή και ενημέρωση για την παθολογία του καθώς και για τις δραστηριότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ή να τον επιβαρύνουν περισσότερο
  • Θεραπευτική άσκηση (λειτουργική επανεκπαίδευση, ασκήσεις νευρομυϊκού συντονισμού).

 

Συμβουλές πρόληψης

Η πρόληψη της τενοντοπάθειας γλουτιαίου μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Τακτικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης για τη διατήρηση της υγείας του τένοντα.
  • Σταδιακή αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας, ειδικά όταν ξεκινάτε νέα αθλήματα ή ασκήσεις.
  • Σωστή τεχνική και εργονομικές προσαρμογές για τη μείωση της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης των τενόντων.

 

Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ολιστική αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας γλουτιαίου, καθώς προσφέρει τόσο ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και στρατηγικές μακροπρόθεσμης αποκατάστασης. Βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους, να μειώσουν τον πόνο και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς πόνο. Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για επαγγελματία αθλητή που θέλει να επιστρέψει στις αθλητικές του υποχρεώσεις ή για κάποιο άτομο που θέλει απλώς να αποβάλλει τον πόνο στο ισχίο και να βελτιώσει την καθημερινότητά του, η φυσικοθεραπεία διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση της γλουτιαίας τενοντοπάθειας.

Related Posts