Ως ρήξη στροφικού πετάλου ώμου ορίζεται η πάθηση κατά την οποία κάποιος ή κάποιοι από τους τένοντες του ώμου διακοπεί. Το στροφικό πέταλο του ώμου απαρτίζεται από τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον ελάσσονα στρόγγυλο και τον υποπλάτιο μυ. Όταν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους μύες υποστεί μερική ή ολική ρήξη, τότε η πάθηση ονομάζεται ρήξη στροφικού πετάλου ώμου. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στον ώμο στους ενήλικες ενώ η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να κάνει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το ντύσιμο, επώδυνες έως και αδύνατες. Από αυτή υποφέρουν κυρίως άτομα άνω των 40 ετών που ασκούν χειρωνακτική εργασία αλλά και αθλητές κολύμβησης, ακοντισμού, άρσης βαρών, πόλο, baseball κτλ. Λόγω της συχνής άρσης των χεριών πάνω από το επίπεδο του ώμου.
Τα αίτια που προκαλούν τη ρήξη στροφικού πετάλου ώμου
Η ρήξη του στροφικού πετάλου ώμου μπορεί να είναι μερική (όταν η βλάβη αφορά ένα μέρος του τένοντα) ή ολική (όταν η βλάβη αφορά την πλήρη ρήξη του τένοντα). Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν τη ρήξη στο τροφικό πέταλο του ώμου είναι:
Τα συμπτώματα της ρήξης στροφικού πετάλου ώμου
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου είναι:
Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση
Για να αποφασιστεί ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης πρέπει πρώτα η πάθηση να διαγνωστεί επιτυχώς. Μετά την κλινική εξέταση και διάγνωση η πάθηση επιβεβαιώνεται με απλή ακτινογραφία, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία. Η αντιμετώπιση της ρήξης στροφικού πετάλου ώμου είναι συνήθως συντηρητική ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις πλήρους ρήξης η λύση μπορεί να είναι και η χειρουργική επέμβαση. Σε ότι αφορά τη συντηρητική αντιμετώπιση αυτή εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και το 70% των ασθενών αναρρώνουν πλήρως από την πάθηση. Αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πόνος και η λειτουργικότητα του ώμου επηρεάζουν τον ασθενή στην καθημερινότητά του και στόχος είναι να μειωθεί ο πόνος. Οι τρόποι αντιμετώπισης συνίστανται σε:
Η Φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου καθώς με διάφορες τεχνικές μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικοθεραπευτικά με:
Εκτός όμως από τη συντηρητική αντιμετώπιση, η Φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει πολλά και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου. Με συγκεκριμένες τεχνικές μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να επανακτήσουν τη λειτουργικότητα και το πλήρες εύρος της κίνησης της περιοχής.