Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται με πόνο και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν τον αυχένα και το χέρι. Ο ίδιος ο όρος περιγράφει ένα άθροισμα συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη συμπίεση των νεύρων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και επηρεάζουν τα νεύρα που εκτείνονται στο βραχιόνιο πλέγμα και εν συνεχεία στα άνω άκρα. Πρόκειται για περίπλοκη πάθηση, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής, καθιστώντας απαραίτητη την αποτελεσματική θεραπεία της.
Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο αποτελείται από μια σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία, συμπτώματα που προέρχονται κυρίως από την αυχενική περιοχή και ακτινοβολούν προς τα κάτω στο χέρι. Το σύνδρομο αυτό συνδέεται συνήθως με τη συμπίεση των νεύρων που προκαλείται από διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως δισκοκήλη, αυχενική σπονδύλωση ή άλλες εκφυλιστικές αλλαγές στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Ο πρωταρχικός αιτιολογικός παράγοντας του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου είναι η συμπίεση ή ο ερεθισμός των νεύρων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να προκύψει από:
Τα συμπτώματα του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από ασθενή σε ασθενή, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:
Η θεραπεία για το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο στοχεύει στην ανακούφιση από τον πόνο, την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και την πρόληψη ενδεχόμενης υποτροπής. Οι τρόποι θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής γύρω από τα νεύρα που έχουν συμπιεστεί, πρόγραμμα φυσικοθεραπείας αλλά και χειρουργική επέμβαση, σε σοβαρές περιπτώσεις.
Η φυσικοθεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τη θεραπεία του αυχενικοβραχιόνιου συνδρόμου όσο και για την πρόληψη της υποτροπής του. Οι Φυσικοθεραπευτές αξιολογούν τη στάση του σώματος των ασθενών, την μυϊκή του δύναμη αλλά και τις κινήσεις των αρθρώσεων και έτσι μπορούν να καταρτίσουν εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας, με στόχο την ανακούφιση από τη συμπίεση των νεύρων, την ενίσχυση των μυών του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης για τη στήριξη της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, και την αύξηση της ευλυγισίας και τους εύρους κίνησης για την πρόληψη της δυσκαμψίας. Για να πετύχει τους στόχους αυτούς, η Φυσικοθεραπεία διαθέτει μέσα και τεχνικές όπως:
Η πρόληψη του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου αφορά σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και την εργονομία στο χώρο εργασίας:
Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι συνήθως απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα, μειώνοντας τόσο τη σοβαρότητα της πάθησης όσο και την πιθανότητα υποτροπής της.