Η κορτιζόλη είναι ευρύτερα γνωστή ως η ορμόνη του στρες, καθώς συχνά έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τα συμπτώματα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Η Φυσικοθεραπεία με ποικίλες τεχνικές μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη και να απελευθερώσει όλα εκείνα τα θετικά συναισθήματα και τη χαλάρωση που επιφέρει η μείωση του στρες.

Τι είναι η κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια αρνητική ορμόνη που μεταφέρεται στο σώμα με τη ροή του αίματος. Παράγεται στα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Η κορτιζόλη εκκρίνεται στη ροή του αίματος και μεταφέρεται σε όλο το σώμα αυξάνοντας τα επίπεδα του στρες. Η ύπαρξη μικρών ποσοτήτων κορτιζόλης σε ένα άτομο δεν είναι επιζήμια, ωστόσο η  υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα άτομο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι αρνητικές επιδράσεις της κορτιζόλης περιλαμβάνουν αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση του σχηματισμού των οστών. Όταν η κορτιζόλη μειώνεται, όλες οι αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει σε ένα άτομο μειώνονται προκαλώντας έτσι ένα αίσθημα χαλάρωσης.

 

Τα οφέλη της μειωμένης κορτιζόλης

Η μειωμένη κορτιζόλη μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Η κορτιζόλη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ανταπόκριση του οργανισμού σε τραυματισμούς. Η μείωση της αντίδρασης του σώματος στον τραυματισμό σημαίνει ότι η φλεγμονώδης αντίδραση και η επούλωση των τραυματισμών επιβραδύνονται και επιμηκύνονται.

Μειωμένη κορτιζόλη σημαίνει επίσης μείωση του άγχους. Η κορτιζόλη είναι ευρύτερα γνωστή ως η ορμόνη του στρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν εκκρίνεται υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης στη ροή του αίματος, παρατηρείται αύξηση των συμπτωμάτων όπως το στρες, ο φόβος, ο πόνος και το άγχος. Η μείωση της κορτιζόλης που κυκλοφορεί στο σώμα βοηθά στη μείωση του στρες και άλλων αρνητικών συμπτωμάτων της κορτιζόλης.

Η αυξημένη χαλάρωση είναι επίσης εφικτή όταν μειώνεται η κορτιζόλη. Η κορτιζόλη αυξάνει τα επίπεδα άγχους και πόνου εμποδίζοντας το άτομο να χαλαρώσει. Όταν μειώνεται η ορμόνη, μειώνονται επίσης τα επίπεδα στρες και πόνου, επιτρέποντας το άτομο να χαλαρώσει ψυχολογικά. Η αύξηση της χαλάρωσης μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, τα επίπεδα ενέργειας αλλά και τη συνολική θετική διάθεση ενός ατόμου.

Η μειωμένη κορτιζόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξέος πόνου πχ λόγω τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης. Ο οξύς πόνος μπορεί να περιορίσει την κίνηση, δυσκολεύοντας τις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες. Ο περιορισμός της κίνησης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους. Η αύξηση του στρες μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον πόνο. Η κορτιζόλη απελευθερώνεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα του πόνου και του στρες, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις τους. Η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης βοηθά στη μείωση του στρες. Η μείωση του στρες βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του πόνου και στην αύξηση της χαλάρωσης.

 

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας

Η μάλαξη βοηθά στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων που μπορεί να έχει η κορτιζόλη σε ένα άτομο και στην εξισορρόπηση των αρνητικών ορμονών με θετικές ορμόνες. Μια δημοφιλής τεχνική είναι η μάλαξη. Η απαλή μάλαξη ιστών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ενδορφινών και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης ενώ η μάλαξη Deept tissue μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ενδορφινών και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Κατά τη διάρκεια μιας μάλαξης, λαμβάνει χώρα η διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το αυτόνομο σύστημα πυροδοτεί την απελευθέρωση θετικών ορμονών σε όλο το σώμα που βοηθούν στην εξισορρόπηση των αρνητικών ορμονών.

Επίσης, η συμπίεση (compression) μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση της κορτιζόλης. Η συμπίεση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την αύξηση της κυκλοφορίας και τη μείωση της έντασης, του στρες και του μυϊκού σπασμού. Στο πλαίσιο της συμπίεσης χρησιμοποιείται σταθερή πίεση που επιτρέπει στον θεραπευτή να εισχωρήσει βαθύτερα στους μυϊκούς ιστούς. Η συμπίεση ενθαρρύνει την αύξηση της χαλάρωσης καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία. Η αύξηση της χαλάρωσης συμβαίνει καθώς αυξάνονται τα επίπεδα θετικών ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Οι θετικές ορμόνες μπορούν να εξισορροπήσουν την αρνητική ορμόνη κορτιζόλη για να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης και να αυξήσουν τη χαλάρωση. Η αύξηση των θετικών ορμονών μέσω της συμπίεσης βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης.

Related Posts