ΠΩΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Εκτός από την ξεκούραση που προσφέρει, αναζωογονεί τις λειτουργίες του οργανισμού ενώ επιτρέπει στα κύτταρα και τους ιστούς να θεραπεύονται και ξεπερνούν τυχόν μικρού μεγέθους προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από την άλλη πλευρά, ο ανεπαρκής ύπνος, ειδικά όταν συμβαίνει για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στην υγεία. Κάποια από αυτά μάλιστα μπορεί να είναι και σοβαρά, όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη ανοσία και πολλά ακόμα. Η έλλειψη ύπνου όμως σχετίζεται σε πολλές περιπτώσεις και με τον πόνο που νιώθει κάποιος στο σώμα, χωρίς να υπάρχει άλλη προφανής αιτία.

Πώς μπορεί η έλλειψη ύπνου να προκαλέσει πόνο στο σώμα;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και του πόνου και, ειδικότερα, ότι πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιους πόνους στη ράχη και μυϊκούς πόνους δεν έχουν υγιείς συνήθειες ύπνου. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος και ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκτεταμένου πόνου, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε.

 

Τα στοιχεία είναι σαφή ότι υπάρχει διακριτή σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και του πόνου όλων των ειδών – όχι μόνο των μυϊκών πόνων. Ο ύπνος σε λάθος θέση ή σε κακό στρώμα δεν είναι απαραίτητα η μόνη αιτία.

 

Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που παίζουν ρόλο:

  1. Ο κακός ύπνος μειώνει την ανοχή στον πόνο.
  2. Ο κακός ύπνος αυξάνει την ένταση του πόνου.
  3. Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επώδυνων χρόνιων παθήσεων.

 

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τη σχέση μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου και αυτών των αιτιών αυξημένου πόνου, αλλά θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο νευρικό σύστημα όταν ο οργανισμός δεν κοιμάται αρκετά. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν υπερευαισθησία, που έχει ως συνέπεια τη μείωση της ανοχής στον πόνο.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, η οποία συχνά θα οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους και μπορεί να επιδεινώσει φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Η αϋπνία είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει την αθλητική απόδοση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών των μυών και των αρθρώσεων λόγω αθλημάτων ή ακόμη και μιας απλής καθημερινής δραστηριότητας. Ακόμη, οι διαδικασίες επούλωσης του σώματος είναι πιο ενεργές κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε αν αναρρώνετε από τραυματισμό, ο ανεπαρκής ύπνος θα έχει ως συνέπεια την επιμήκυνση του χρόνου ανάρρωσης.

 

Πολύ συχνά δημιουργείται και ένας φαύλος κύκλος μεταξύ ύπνου και πόνου. Όταν κάποιος υποφέρει από μυϊκούς πόνους συνήθως δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ακόμα και δεν κοιμάται καθόλου. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι εξαντλημένος την επόμενη ημέρα, γεγονός που αυξάνει τον πόνο, ο οποίος δεν τον αφήνει να κοιμηθεί κ.ο.κ.

 

Η συμβολή της Φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει με τον πόνο και να διευκολύνει τον ύπνο σας. Φροντίστε να αναφέρετε τυχόν προβλήματα ύπνου στο γιατρό ή το φυσικοθεραπευτή σας, καθώς αυτό μπορεί να προσθέτει ή να επιδεινώνει τον πόνο σας. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές ύπνου που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας και αυτό μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη διαχείριση του πόνου.

Related Posts