ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές και πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας ωστόσο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα ή δυσκολίες τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Ο πόνος ή οι τραυματισμοί στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, η ακράτεια ούρων, και η εξασθένιση του πυελικού εδάφους αποτελούν συχνά προβλήματα για τις νέες μαμάδες. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ανακτήσουν την ευελιξία, την καλή υγεία, τη δύναμη και τον έλεγχο των σωματικών λειτουργιών τους με διάφορες τεχνικές.

Ο εσωτερικός πυρήνας είναι απαραίτητος για τη σταθεροποίηση και τον έλεγχο της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, τέσσερις μύες (διάφραγμα, πυελικό έδαφος, εγκάρσιος κοιλιακός μυς, πολύσπονδος μυς) συνεργάζονται για να μας βοηθήσουν να αναπνέουμε, να διατηρούμε τη στάση του σώματος, να ελέγχουμε την κίνησή μας κ.λπ. Με την εγκυμοσύνη, οι μύες διατείνονται και κάποια όργανα συμπιέζονται, προκαλώντας πολλές φορές διάφορες διαταραχές. Επιπλέον, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να καταπονήσει τους μύες, τους ιστούς και τα νεύρα του πυελικού εδάφους ενώ και η καισαρική τομή μπορεί να κάνει αναγκαία την αποκατάσταση του εσωτερικού πυρήνα.

 

Κοινά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:

 • Διάσταση ορθού
 • Ακράτεια ούρων (διαρροή)
 • Πρόπτωση πυελικών οργάνων
 • Πόνος στην πυελική ζώνη ή στην ράχη
 • Ουλές από καισαρική τομή
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Βαρύτητα στον κόλπο ή το ορθό

 

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας

Η Φυσικοθεραπεία διαθέτει διάφορες τεχνικές και θεραπείες προκειμένου να βοηθήσει τις νέες μαμάδες να απαλλαγούν από τον πόνο που δυσκολεύει και άλλο την καθημερινότητά τους. Μπορεί να τις βοηθήσει να ανακάμψουν από την ταλαιπωρία μετά τον τοκετό, να διαχειριστούν τον πόνο, να ενισχύσουν τον εσωτερικό πυρήνα και τους πυελικούς μύες αλλά και να επιστρέψουν γρηγορότερα στην καθημερινότητά τους.

Οι τεχνικές που έχει στη διάθεσή του ένας Φυσικοθεραπευτής ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Manual therapy για τη μείωση του πρηξίματος, την αύξηση της ροής του αίματος και της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της διαδικασίας του θηλασμού.
 • Ασκήσεις πυελικού εδάφους για να ανακτήσουν την υγεία και τη δύναμη του πυελικού εδάφους, να αποτρέψουν μελλοντικό πόνο και τραυματισμούς και να τις βοηθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο των σωματικών τους λειτουργιών. Αν και οι ασκήσεις kegel θεωρούνται συχνά καλή επιλογή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή πριν προβείτε σε οποιαδήποτε άσκηση του πυελικού εδάφους όταν αναρρώνετε από την εγκυμοσύνη. Οι ασκήσεις αυτές είναι μόνο μία από τις πολλές διαφορετικές ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας σας, αν δεν γίνουν σωστά.
 • Pilates και Yoga μπορούν να βοηθήσουν τις νέες μητέρες να ανακτήσουν με ασφάλεια τη δύναμη στην περιοχή της κοιλιάς και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και την ευλυγισία τους.
 • Dry needling για την βελτίωση της κυκλοφορίας, τη χαλάρωση των μυών, την επιτάχυνση της επούλωσης και της ανάρρωσης αλλά και την ανακούφιση ορισμένων πτυχών της επιλόχειας κατάθλιψης.
 • Συμβουλές για σωστή εργονομία σώματος κατά τη φροντίδα του νεογέννητου, ώστε να αποφύγουν τον πόνο αλλά και διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

 

Συστήνεται οι γυναίκες που έχουν γεννήσει να επισκέπτονται έναν φυσιοθεραπευτή περίπου 5-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν κακώσεις και εμβιομηχανικές αποκλίσεις – ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα.

 

 

 

 

Related Posts