Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Ως φυσικοθεραπεία ορίζεται ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται κυρίως με τη φυσική αποκατάσταση και πρόληψη. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση μηχανικών κινήσεων και δυνάμεων για την αποκατάσταση βλαβών και την προώθηση της λειτουργίας, της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής. Ολοκληρώνεται με τη χρήση προσεκτικής εκτίμησης, αξιολόγησης, πρόγνωσης και φυσικής παρέμβασης.  Διενεργείται από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια φυσικοθεραπείας και κατ΄οίκον. Οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας μπορεί να εκτελούνται και να διεξάγονται παράλληλα ή μαζί με άλλες σχετικές ιατρικές υπηρεσίες.

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για να βελτιώσουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως:

  • Νευρολογικό σύστημα: πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον
  • Μυοσκελετικό σύστημα: αθλητικοί τραυματισμοί, οστεοαρθρίτιδα, πόνος στη μέση
  • Καρδιαγγειακό & αναπνευστικό σύστημα: χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, κυστική ίνωση

και πολλά ακόμα.

Η εξέλιξη της Φυσικοθεραπείας

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, φυσικοθεραπείες όπως η υδροθεραπεία, τα θεραπευτικά μασάζ και οι ασκήσεις χρησιμοποιούνταν σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ελλάδα χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Γύρω στο 1000 π.Χ., οι Κινέζοι συνήθιζαν να εκτελούν μια άσκηση, το Cong Fu, για να διορθώσουν τη θέση του σώματος και να βελτιώσουν την αναπνοή. Οι Ινδοί ήταν επίσης γνωστό ότι εκτελούσαν ορισμένης μορφής ασκήσεις και μηνύματα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

 

Γύρω στο 500 π.Χ., στην αρχαία Ελλάδα, ο Ηρόδικος, ένας Έλληνας γιατρός, εξήγησε για ασκήσεις γνωστές ως Ars Gymnastica ή Η τέχνη της γυμναστικής που περιλαμβάνει πάλη, περπάτημα και άρση βαρών για τη βελτίωση ορισμένων εμπύρετων καταστάσεων. Το 460 π.Χ., ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, έδωσε έμφαση στην άσκηση για τη βελτίωση της σωματικής δύναμης. Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα, ο Έκτορας εφάρμοσε την υδροθεραπεία (δηλαδή τη θεραπεία με νερό). Επιπλέον, ο Αριστοτέλης συνέστησε επίσης ότι το μασάζ με λάδι μπορεί να ανακουφίσει την κούραση.

 

Γύρω στο 180 π.Χ., οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν μια μορφή άσκησης γνωστή ως γυμναστική για τη βελτίωση της σωματικής δύναμης. Αργότερα, τον δεύτερο αιώνα, ο Γαληνός, ένας διάσημος γιατρός, δίδαξε σχετικά με την εκτέλεση σύγχρονων ασκήσεων για τη βελτίωση της συνολικής δύναμης.

 

Στον Μεσαίωνα η φυσικοθεραπεία και πολλές άλλες επιστήμες ατόνησαν επιστήμες, καθώς οι  αρρώστιες θεωρούνταν “θέλημα θεού” ή αντιμετωπίζονταν με ευχές και προσευχές. Μετά την Αναγέννηση όμως ξεκίνησε πάλι η χρήση της και σταδιακά δημοσιεύτηκαν ξανά έργα του Ιπποκράτη και άλλων γιατρών.

 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1917, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τα μηχανήματα του Ζάντερ και τη σουηδική κίνηση του Λινγκ για τη θεραπεία των τραυματισμένων στρατιωτών. Εκείνη την εποχή, η φυσικοθεραπεία ήταν γνωστή ως “μηχανοθεραπεία” και τα μηχανήματα Zander χρησιμοποιούνταν σε εξειδικευμένα δωμάτια.

 

Το 1920, μια επιδημία πολιομυελίτιδας οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάγκη για αυτοσχεδιασμό των υφιστάμενων τεχνικών της φυσικοθεραπείας.

 

Το 1921 η Mary McMillan, γνωστή και ως “Μητέρα της Φυσικοθεραπείας”, έφερε επανάσταση στον τομέα της φυσικοθεραπείας με την ίδρυση της “Αμερικανικής Ένωσης Γυναικών Φυσικοθεραπείας”, που σήμερα είναι γνωστή ως “Αμερικανική Ένωση Φυσικοθεραπείας (APTA)”. Συνέβαλε επίσης σημαντικά στις “υπηρεσίες βοηθητικής αναδόμησης”.

 

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (1935-1945), ιδρύθηκαν ειδικές κλινικές φυσικοθεραπείας για τη θεραπεία τραυματισμένων στρατιωτών. Τότε ήταν που η σημασία της φυσικοθεραπείας ως εξειδικευμένης θεραπευτικής αγωγής έγινε ευρέως γνωστή.

 

Το 1980, λόγω της εμφάνισης των υπολογιστών στον κλάδο της υγείας, εισήχθησαν συσκευές, όπως οι ηλεκτρικοί διεγέρτες, για την εκτέλεση της φυσικοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, μια σημαντική πρόοδος στον τομέα της φυσικής αγωγής και εξειδικευμένες τεχνικές, όπως η καρδιοπνευμονική, φυσική, δερματική, νευρολογική και αθλητική θεραπεία (που συνιστάται από την APTA), έφεραν επανάσταση στον τομέα της φυσικής αγωγής.

 

Με την πάροδο της ιστορίας, η φυσιοθεραπεία έχει αυξήσει σημαντικά την δημοτικότητα και την αποδοχή της από όλους. Έχει εξελιχθεί σε έναν εξειδικευμένο τομέα που βοηθά καθημερινά εκατομμύρια ασθενείς να βελτιώσουν διάφορες σωματικές καταστάσεις και προβλήματα.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

 

Related Posts