Νευραλγία και ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας

νευραλγία cover

Η νευραλγία ως όρος αναφέρεται στον πόνο που προκύπτει από βλάβη ή ερεθισμό ενός νεύρου, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Διαφέρει από άλλους τύπους πόνου στο ότι συχνά μοιάζει με έντονη αίσθηση σαν ηλεκτρικό σοκ και τείνει να ακολουθεί τη διαδρομή του προσβεβλημένου νεύρου. Ο νευρικός πόνος προκαλείται από κακή επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα υπερβολικά ή λανθασμένα σήματα πόνου.

Η φαρμακευτική αγωγή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ανακουφίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα ενώ και η Φυσικοθεραπεία έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαχείριση όσο και στη θεραπεία της νευραλγίας, καθώς αντιμετωπίζει τόσο τα υποκείμενα αίτια όσο και τα συμπτώματα.

 

Τύποι νευραλγίας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι νευραλγίας που αφορούν διαφορετικά μέρη του σώματος. Κάθε τύπος νευραλγίας έχει συγκεκριμένα συμπτώματα και αίτια, γι’ αυτό η αναγνώριση του τύπου νευραλγίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποτελεσματική θεραπεία.

 

  1. Νευραλγία τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου είναι από τις πιο κοινές μορφές και επηρεάζει το τρίδυμο νεύρο στο πρόσωπο. Η πάθηση αυτή προκαλεί έντονο, ξαφνικό, διαπεραστικό πόνο που μπορεί να προκληθεί από δραστηριότητες ρουτίνας, όπως το μάσημα, το βούρτσισμα των δοντιών ή ακόμη και η ομιλία.

 

  1. Μεθερπητική νευραλγία

Η μεθερπητική νευραλγία αποτελεί επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα και προκύπτει όταν ο ιός του έρπητα ζωστήρα βλάπτει τις νευρικές ίνες. Ο επακόλουθος πόνος μπορεί να επιμένει για μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την επούλωση του εξανθήματος.

 

  1. Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία προκύπτει από ερεθισμό ή συμπίεση του ισχιακού νεύρου, και προκαλεί οξύ πόνο που ακτινοβολεί από το κάτω μέρος της πλάτης προς τα κάτω στο πόδι. Συχνά συνοδεύεται από μούδιασμα ή αδυναμία στο προσβεβλημένο πόδι.

 

  1. Ινιακή νευραλγία

Αυτός ο τύπος νευραλγίας επηρεάζει τα νεύρα που διατρέχουν από την κορυφή του νωτιαίου μυελού προς το τριχωτό της κεφαλής, οδηγώντας σε έντονο πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ο οποίος συχνά συγχέεται με την ημικρανία.

 

Πώς διαφέρει η νευραλγία από άλλους τύπους πόνου;

Η νευραλγία διαφέρει από άλλους τύπους πόνου ως προς την έντονη, ενοχλητική ή διαπεραστική αίσθηση, η οποία συχνά ακολουθεί την πορεία του νεύρου. Σε αντίθεση με τον πόνο στους μύες ή τις αρθρώσεις, ο νευρικός πόνος μπορεί να είναι ξαφνικός και έντονος. Μπορεί επίσης να πυροδοτείται από ελαφρύ άγγιγμα ή κίνηση.

 

Αιτίες του νευρικού πόνου

Η νευραλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως:

  • Λοιμώξεις όπως ο έρπητας ζωστήρας και ο HIV.
  • Διαβητική νευροπάθεια, ειδικά για νευραλγία στα πόδια και τα χέρια.
  • Τραυματισμοί από ατυχήματα ή χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Συμπίεση των νεύρων από όγκους
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος.

 

Συμπτώματα της νευραλγίας

Τα συμπτώματα της νευραλγίας συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Έντονο, διαπεραστικό πόνο, ο οποίος συχνά γίνεται αισθητός κατά μήκος της πορείας του προσβεβλημένου νεύρου.
  • Αίσθηση καψίματος ή μυρμηγκιάσματος, ειδικά στη μεθερπητική νευραλγία και τη διαβητική νευροπάθεια.
  • Υπερευαισθησία, ακόμη και το ελαφρύ άγγιγμα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.
  • Μούδιασμα ή αδυναμία στην πληγείσα περιοχή.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η νευραλγία;

Η αντιμετώπιση της νευραλγίας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του πόνου, ενέσεις, χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση συμπίεσης των νεύρων (όπως πχ στην ισχιαλγία) και πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας.

 

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση της νευραλγίας

Η φυσικοθεραπεία προσφέρει μια μη επεμβατική, ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση της νευραλγίας, αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αιτίες και τα συμπτώματά της, με διάφορες τεχνικές και μέσα. Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει: 

  • Φυσικά μέσα (παγοθεραπεία, θερμοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, laser, υπέρηχο, στοχευμένες ραδιοσυχνότητες, biofeedback, μαγνητικό διεγέρτη, κρουστικό υπέρηχο)
  • Κινησιοθεραπεία (διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις με έμφαση στην ιδιοδεκτικότητα και στην κιναισθησία)
  • Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (Ackermann)
  • Περίδεση (Kinesio taping)
  • Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (Ergon technique)
  • Βελονισμός (dry needling)
  • Εκπαίδευση του ασθενή και ενημέρωση για την παθολογία του καθώς και για τις δραστηριότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ή να τον επιβαρύνουν περισσότερο
  • Θεραπευτική άσκηση (λειτουργική επανεκπαίδευση, ασκήσεις νευρομυϊκού συντονισμού).
  • Συμβουλές για τη διόρθωση της στάσης σώματος, την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη ενδεχόμενης επιδείνωσης.

 

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διαχείριση του νευρικού πόνου. Η τακτική άσκηση με δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το κολύμπι, το περπάτημα ή η γιόγκα, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία, να ενισχύσουν τους μυς και να μειώσουν τη συμπίεση των νεύρων. Επίσης, η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών (όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φυλλώδη λαχανικά) μπορεί να μειώσει τη συστηματική φλεγμονή, η οποία επιδεινώνει τον νευρικό πόνο. Στη διαβητική νευροπάθεια, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη περαιτέρω νευρικής βλάβης. Το χρόνιο άγχος μπορεί να επιδεινώσει τη νευραλγία προκαλώντας μυϊκή ένταση και επηρεάζοντας τον ύπνο. Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Related Posts