Το γόνατο του δρομέα, επιστημονικά γνωστό ως σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς που πλήττουν τους αθλητές, ιδίως τους δρομείς, και δυσκολεύει την αθλητική τους απόδοση αλλά και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αν και το όνομα υποδηλώνει ότι αφορά αποκλειστικά τους δρομείς, στη πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ειδικά όσων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του γόνατος.
Το γόνατο του δρομέα ως όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο γύρω από το μπροστινό μέρος του γόνατος (επιγονατίδα), ο οποίος είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης στήριξης της επιγονατίδας πάνω στο μηριαίο οστό κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η επιγονατίδα υπό φυσιολογικές συνθήκες ολισθαίνει ομαλά αλλά στην περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από το γόνατο του δρομέα, η κίνηση διαταράσσεται, προκαλώντας ερεθισμό των μαλακών ιστών και του χόνδρου γύρω από την επιγονατίδα. Είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο γόνατα.
Οι παράγοντες που ευθύνονται για το γόνατο του δρομέα μπορεί να είναι τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου συχνά εμφανίζουν συμπτώματα όπως:
Η διάγνωση του γόνατος του δρομέα περιλαμβάνει συνήθως μια κλινική αξιολόγηση με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, το ιστορικό δραστηριοτήτων και τη φυσική εξέταση. Για τη διάγνωση μπορεί να είναι απαραίτητη και η λήψη ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας ώστε να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες του πόνου στο γόνατο, όπως κατάγματα ή κάποια βλάβη στον χόνδρο.
Η θεραπεία για το γόνατο του δρομέα έχει στόχο τη μείωση του πόνου, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατος και μπορεί να περιλαμβάνει:
Η φυσιοθεραπεία για το γόνατο του δρομέα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών, όπως οι μυϊκές ανισορροπίες και η κακή εμβιομηχανική, προκειμένου να βοηθήσει στην επούλωση αλλά και να προλάβει ενδεχόμενη υποτροπή. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές και μέσα, όπως:
Η πρόληψη του γόνατος του δρομέα είναι δυνατή με σωστή προθέρμανση πριν από την αθλητική δραστηριότητα ώστε να προετοιμαστούν οι μύες και οι αρθρώσεις, σταδιακή αύξηση της έντασης της προπόνησης για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού, χρήση κατάλληλων υποδημάτων για να παρέχουν σωστή στήριξη στο πόδι, ενδυνάμωση των μυών του γόνατος με στοχευμένες ασκήσεις.
Το γόνατο του δρομέα μπορεί να δυσκολέψει έναν άνθρωπο με ενεργό τρόπο ζωής. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακουφιστούν από τον πόνο και τα λοιπά συμπτώματα αλλά και να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο.