Το Σύνδρομο επώδυνης κνήμης αφορά την πάθηση εκείνη που εμφανίζει συμπτώματα πόνου στην περιοχή της κνήμης. Είναι μια πάθηση που αφορά κυρίως – αλλά όχι αποκλειστικά – δρομείς εξαιτίας της υπερβολικής καταπόνησης της κνήμης αλλά και την υπέρχρησης των μυών της περιοχής. Επίσης, άτομα που αθλούνται σε έντονους ρυθμούς και τα αθλήματά τους περιλαμβάνουν έντονες αυξομειώσεις στην ένταση της προπόνησης και άλματα, είναι επιρρεπή στην εμφάνιση της πάθησης.
Τα αίτια του Συνδρόμου επώδυνης κνήμης
Το Σύνδρομο επώδυνης κνήμης αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σύνδρομα υπέρχρησης. Προκαλείται από την υπερβολική επιβάρυνση που δέχεται το οστό εξαιτίας της επαφής του με το έδαφος. Εκτός από την υπέρχρηση, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης είναι:
Τα συμπτώματα του Συνδρόμου επώδυνης κνήμης
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζουν οι πάσχοντες από το Σύνδρομο επώδυνης κνήμης περιλαμβάνουν:
Η θεραπεία και η Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση
Η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση του Συνδρόμου επώδυνης κνήμης και της συγκεκριμένης δομής που έχει τραυματιστεί είναι το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπισή του, καθώς αναλόγως επιλέγεται η καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση. Η διάγνωση πραγματοποιείται με λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση ενώ ενδέχεται να χρειαστεί και ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, ίσως και σπινθηρογράφημα, για να αποκλειστούν ενδεχόμενες άλλες αιτίες πόνου στην περιοχή της κνήμης. Κατόπιν τούτου και με βάση τα αποτελέσματα της διάγνωσης καταρτίζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης που μπορεί να περιλαμβάνει:
Η Φυσικοθεραπεία παίζει καίριο ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία του Συνδρόμου επώδυνης κνήμης και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του θεραπευτικού προγράμματος. Διαθέτει πληθώρα τεχνικών και μέσων που μπορεί να εφαρμόσει για να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για περιστατικά συνδρόμου επώδυνης κνήμης μπορεί να περιλαμβάνει:
Η εκμάθηση της σωστής τεχνικής, η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, η σωστή προθέρμανση με διατάσεις αλλά και η γνώση των ορίων του σώματος μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη της εμφάνισης του Συνδρόμου επώδυνης κνήμης.