Η τετραπληγία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παράλυση ή απώλεια της λειτουργίας και των τεσσάρων άκρων και του κορμού, και μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή ασθένεια που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό στο επίπεδο του αυχένα. Μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς περιορισμούς και προκλήσεις στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, με τη σωστή υγειονομική φροντίδα και αποκατάσταση, τα άτομα με τετραπληγία μπορούν να επιτύχουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους και η φυσικοθεραπεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της παθολογικής κατάστασης.

Οι αιτίες της τετραπληγίας

Η τετραπληγία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τραυματικών κακώσεων, όπως οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού που προκύπτουν από τροχαία ατυχήματα, πτώσεις, αθλητικές κακώσεις ή άλλα είδη τραυματισμών. Τα μη τραυματικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένειες, όπως όγκοι του νωτιαίου μυελού, λοιμώξεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό, όπως η εγκάρσια μυελίτιδα, το έμφραγμα του νωτιαίου μυελού, αυτοάνοσα νοσήματα, χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες νευρολογικές διαταραχές.

 

Τα συμπτώματα της τετραπληγίας

Τα συμπτώματα της τετραπληγίας ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού ή της νόσου του νωτιαίου μυελού. Τα συνήθη συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πλήρη ή μερική παράλυση και των τεσσάρων άκρων,
 • απώλεια αίσθησης ή αλλοιωμένη αίσθηση στις πληγείσες περιοχές,
 • μειωμένη κινητικότητα,
 • μυϊκή αδυναμία ή σπαστικότητα,
 • δυσκολία στον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης,
 • αναπνευστικές προκλήσεις και άλλες συναφείς επιπλοκές.

 

Η θεραπεία της τετραπληγίας

Η αντιμετώπιση της τετραπληγίας απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, που περιλαμβάνει ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση και υπηρεσίες υποστήριξης. Η θεραπεία στοχεύει κυρίως στη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας, τη διαχείριση των επιπλοκών, την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης των ατόμων με τετραπληγία. Μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς, όπως βελτιωμένη κινητικότητα, αποτροπή παραμορφώσεων, διαχείριση της σπαστικότητας, ψυχολογική ανάταση. αντοχή και λειτουργία, μειωμένους μυϊκούς σπασμούς, ενισχυμένη κυκλοφορία, βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία, καλύτερη διαχείριση της ουροδόχου κύστης και του εντέρου και συνολικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει θεραπείες και τακτικές όπως:

 • Κινησιοθεραπεία (ασκήσεις ενδυνάμωσης με έμφαση στον κινητικό έλεγχο, διατατικές ασκήσεις)
 • αναπνευστική φυσικοθεραπεία
 • εκπαίδευση στην εργονομία του περιβάλλοντος
 • συμβουλευτική για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους
 • Επιλογή κατάλληλων βοηθημάτων, ναρθήκων και αμαξιδίου
 • Φυσικά μέσα (SIS, Tecar, laser, ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο)

 

Το Super Inductive System είναι μια σύγχρονη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την παροχή στοχευμένης μυϊκής διέγερσης. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική διέγερση για την ενεργοποίηση των μυών, βελτιώνοντας τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και τη λειτουργικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής των ατόμων με τετραπληγία.

 

Η φυσικοθεραπεία με όλες τις τεχνικές και της θεραπείες που έχει στη διάθεσή της μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση δευτερογενών επιπλοκών που σχετίζονται με την τετραπληγία, όπως η μυϊκή ατροφία,  η σπαστικότητα, τα αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα του δέρματος. Οι φυσικοθεραπευτές συνεργάζονται στενά με άλλα μέλη της ομάδας αποκατάστασης, όπως εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ιατρούς, για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας προσαρμοσμένης στις ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Related Posts