Η υδροθεραπεία είναι μια φυσική μέθοδος αποκατάστασης η οποία αναφέρεται στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικό μέσο. Οι φυσικοθεραπευτές εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες που έχει το νερό, προχωρούν αρκετά συχνά στην λύση της υδροθεραπείας καθώς συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εφαρμοστεί ως μέθοδος αποκατάστασης σε πολλές παθήσεις, με τεκμηριωμένα αποτελέσματα.

 

Σε ποιες παθήσεις συμβάλλει

Η υδροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σαν μέθοδος αποκατάστασης για πολλές παθήσεις νευρολογικής, καρδιοαναπνευστικής φύσης αλλά και ως μέθοδος αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ή μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τις παθήσεις νευρολογικής φύσης η υδροθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και την αποκατάσταση:

1. Εγκεφαλικών επεισοδίων
2. Εγκεφαλικής παράλυσης
3. Παραπληγίες και Τετραπληγίες
4. Κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις
5. Κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού
6. Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
7. Νόσος Parkinson και πολλές ακόμα.

Αποκαθιστά επίσης καρδιοαναπνευστικές παθήσεις αλλά και οθροπεδικά προβλήματα όπως

1. Οσφυαλγία
2. Οστεοπόρωση
3. Αυχενικό σύνδρομο
4. Αρθρίτιδα
5. Κατάγματα

Η υδροθεραπεία χρησιμοποιείται ακόμη ως μέθοδος μετεγχειρητικής αποκατάστασης σε παθήσεις γόνατος ή σπονδυλικής στήλης αλλά και την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων όπως κατάγματα, τραυματισμοί αρθρώσεων και πολλά ακόμα.

 

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει

Η υδροθεραπεία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα γι αυτό και προτιμάται ευρέως από τους ειδικούς. Πιο συγκεκριμένα η υδροθεραπεία:

α) Μειώνει την ευαισθησία στον πόνο
β)Αυξάνει την ευκολία κίνησης της άρθρωσης
γ) Βοηθά τη μυϊκή χαλάρωση
δ) Ενισχύει την απόκτηση ισορροπίας
ε) Ενισχύει την σταθερότητα του κορμού
στ) Βελτιώνει τον χρόνο αποκατάστασης, καθώς μπορεί να επισπεύσει κάποιες ειδικές ασκήσεις
ζ) Μειώνει τον μυϊκό σπασμό
η) Συμβάλλει στη μείωση των οιδημάτων
θ) Βοηθά τον ασθενή και ψυχολογικά

 

Οι ιδιότητες του νερού

Η υδροθεραπεία έχει τόσα πλεονεκτήματα καθώς εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες του υγρού στοιχείου προς όφελος της αποκατάστασης των ασθενών. Ποιες είναι οι ιδιότητες του νερού που βοηθούν τους ασθενείς;

α) Η θερμοκρασία. Η ιδανική τιμή της θερμοκρασίας για τη θεραπεία των ασθενών είναι 33-35ο C.
β) Η άνωση. Με την βοήθεια της άνωσης διευκολύνονται οι κινήσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων (άνω και κάτω) και δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις.
γ) Η αντίσταση. Όταν η αντίσταση είναι ομοιόμορφη σε όλη την τροχιά της κίνησης (κάτι που συμβαίνει μέσα στο νερό), ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην γρηγορότερη αποκατάσταση.
δ) Η υδροστατική πίεση. Η υδροστατική πίεση συμβάλλει στη μείωση των οιδημάτων και των αιματωμάτων αλλά και την αναπνευστική λειτουργία.

 

Οι ιδιότητες του νερού καθιστούν την υδροθεραπεία μια σημαντική μέθοδο αποκατάστασης. Τα πλεονεκτήματά της βασίζονται στις ιδιότητες του υγρού στοιχείου και προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες αποκατάστασης τόσο στον ασθενή όσο και στον φυσικοθεραπευτή.

Related Posts