Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές και πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας ωστόσο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα ή δυσκολίες τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Ο πόνος ή οι τραυματισμοί στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, η ακράτεια ούρων, και η εξασθένιση του πυελικού εδάφους αποτελούν συχνά προβλήματα για τις νέες μαμάδες. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ανακτήσουν την ευελιξία, την καλή υγεία, τη δύναμη και τον έλεγχο των σωματικών λειτουργιών τους με διάφορες τεχνικές.
Ο εσωτερικός πυρήνας είναι απαραίτητος για τη σταθεροποίηση και τον έλεγχο της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης, τέσσερις μύες (διάφραγμα, πυελικό έδαφος, εγκάρσιος κοιλιακός μυς, πολύσπονδος μυς) συνεργάζονται για να μας βοηθήσουν να αναπνέουμε, να διατηρούμε τη στάση του σώματος, να ελέγχουμε την κίνησή μας κ.λπ. Με την εγκυμοσύνη, οι μύες διατείνονται και κάποια όργανα συμπιέζονται, προκαλώντας πολλές φορές διάφορες διαταραχές. Επιπλέον, ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να καταπονήσει τους μύες, τους ιστούς και τα νεύρα του πυελικού εδάφους ενώ και η καισαρική τομή μπορεί να κάνει αναγκαία την αποκατάσταση του εσωτερικού πυρήνα.
Κοινά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:
Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας
Η Φυσικοθεραπεία διαθέτει διάφορες τεχνικές και θεραπείες προκειμένου να βοηθήσει τις νέες μαμάδες να απαλλαγούν από τον πόνο που δυσκολεύει και άλλο την καθημερινότητά τους. Μπορεί να τις βοηθήσει να ανακάμψουν από την ταλαιπωρία μετά τον τοκετό, να διαχειριστούν τον πόνο, να ενισχύσουν τον εσωτερικό πυρήνα και τους πυελικούς μύες αλλά και να επιστρέψουν γρηγορότερα στην καθημερινότητά τους.
Οι τεχνικές που έχει στη διάθεσή του ένας Φυσικοθεραπευτής ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:
Συστήνεται οι γυναίκες που έχουν γεννήσει να επισκέπτονται έναν φυσιοθεραπευτή περίπου 5-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν κακώσεις και εμβιομηχανικές αποκλίσεις – ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα.