Ως κάταγμα σκαφοειδούς ορίζεται η κάκωση ενός εκ των 8 οστών που απαρτίζουν την καρπιαία άρθρωση και πρόκειται για το πιο συχνό είδος κατάγματος στην περιοχή. Το σκαφοειδές βρίσκεται κάτω από τη βάση του αντίχειρα και συνδέει τις δυο σειρές οστών που υπάρχουν στον καρπό. Το κάταγμα εντοπίζεται συχνότερα στη μέση του οστού ενώ δεν αποκλείεται να εντοπιστεί και περιφερειακά.

Οι αιτίες που προκαλούν κάταγμα σκαφοειδούς

Το κάταγμα στο σκαφοειδές οστό μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Η πτώση στο έδαφος με στήριξη στον καρπό, πχ στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή σε κάποιο ατύχημα, είναι ίσως η πιο συνηθισμένη αιτία. Το κάταγμα σκαφοειδούς αποτελεί πολύ συχνό τραυματισμό για αθλητές, οδηγούς μηχανών αλλά και άτομα που απασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.

 

Τα συμπτώματα του κατάγματος σκαφοειδούς

 Τα συμπτώματα που συνοδεύουν ένα κάταγμα στο σκαφοειδές οστό περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στον καρπό
  • Οίδημα που μπορεί να είναι και έντονο
  • Πόνο και περιορισμό κίνησης, ειδικά όταν αφορά την κίνηση του αντίχειρα
  • Μικρή δυσμορφία της περιοχής του καρπού
  • Μώλωπες
  • Αρθρίτιδα, σε περιπτώσεις ελλιπούς ή καθόλου αντιμετώπισης.

 

Η διάγνωση και η θεραπεία του κατάγματος σκαφοειδούς

Τα κατάγματα στο σκαφοειδές οστό δεν είναι πάντα εύκολα στη διάγνωση καθώς πολλές φορές δεν είναι ούτε καν ορατά. Η διάγνωση περιλαμβάνει κλινική εξέταση και λήψη ακτινογραφιών, αξονικής ή/και μαγνητικής τομογραφίας.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατάγματος αποφασίζεται ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης που μπορεί να είναι:

  • Εφαρμογή ειδικού νάρθηκα που να περιλαμβάνει και τον αντίχειρα
  • Χειρουργική επέμβαση, στις περιπτώσεις συντριπτικών καταγμάτων ή καταγμάτων με μεγάλη παρεκτόπιση.

Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος του θεραπευτικού προγράμματος καθώς οι τεχνικές και τα μέσα που διαθέτει μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα αλλά και να επαναφέρει τη μέγιστη λειτουργικότητα της άρθρωσης μετά από ενδεχόμενη ακινητοποίηση. Ένας φυσικοθεραπευτής προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα κάταγμα σκαφοειδούς μπορεί να εφαρμόσει:

 

Related Posts